Дали сапунът ще спаси козевъдите

0

Време за прочит: 3 минути

Вече и децата са чували, че не само трябва да произвеждащ, но и да преработваш суровината за да си добре. В козевъдството това се случва много рядко  Оказа се, че по някога  врабчето каца на рамото и нещата се случват. 

Джеймс и Айлийн Рей признават, че са били предупредени да не развъждат кози, но за щастие не са взели съветите на „експертите “.
– „Почти всички ни казаха да не развъждаме кози, уж, животните са постоянно болни и дори постоянно бягат“, казва Джеймс.

Двойката започна да мечтае за селска идилия,  мъжът бил финансист, съпругата  дизайнер на дрехи. Окуражени от екологичните идеи, те в крайна сметка решават да възприемат устойчивият начин на живот който водят земеделците-животновъдите. Отначало искат  да открият бизнес за отглеждане на крави и производство на сирене, но успяват да намерят  земя за пасища, която обаче се оказва доста камениста и гъсто обрасла с къпини. Разбира се, там не е възможно да пасат кравите. Затова варианта е само един – да отглеждат  кози.

 Два месеца, след като новите фермери купуват четири млечни кози, бабата на съпругата идва  на гости и с  това посещение живота им се променя..

 „Баба ми имаше проблеми с ръцете – много суха кожа и лекарят предписа стероиден крем за лечение. Но баба ми се придържаше към традиционната медицина. Тя каза, че по-скоро ще се опита да излекува ръцете си със сапун, направен от козе мляко, тъй като беше чула за чудотворните му ползи. Така направихме партида сапун от козе мляко с кокосови, маслинови и етерични масла. Всъщност използването на този сапун напълно излекува ръцете и. Резултатите  направиха страхотно впечатление и на нас и на нашите приятели. Преди това никога не ни е хрумвало да правим сапун от козе мляко.

Но когато компанията в която аз работих фалира, ние имахме нужда от пари, за да живеем, и заложихме точно на този сапун “, казва Айлин./съпругата/.

Днес фермерите произвеждат 16 дизайнерски сапуна и разнообразни продукти за грижа за кожата. Стопанството има осем служители, като Джеймс ръководи бизнеса, а Айлин –  брандирането, маркетинга и разработването на продукти. Разбира се и стадото кози.

Сапунът се приготвя по следния начин.
Основата на сапуните е от маслиново и кокосово масло, които се поставят  във вана. Етеричните масла и други съставки  се добавят бавно и се смесват.
В отделен контейнер замразени кубчета от козе мляко се смесват с луга  (разяждаща съставка-от рода на сода каустик), която топи кубчетата.

Смесването на млечния разтвор и този на маслена основа, става  с висока скорост води до реакция на алкала и маслото и сместа се превръща в гъста паста. След това пастата се излива във форма с височина 40  см, изолирана с покриващ материал за 2 дни при температура около 49 градуса. За това време пастата се превръща в прозрачен гел, който при охлаждане се втвърдява.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук