За дълъг живот – чист въздух

0

време за прочит: 2 минути

Отиваме да дишаме чист въздух в Нидерландия, Кипър, Хърватия и Финландия.

Според Европейската комисия, повечето държави-членки не правят достатъчно, за да гарантират, че жителите им дишат чист въздух и да предотвратяват респираторни заболявания и преждевременна смърт от замърсяване на въздуха. Според Брюксел в ЕС има 400 000 преждевременни смъртни случаи от мръсен въздух всяка година.

Повече от половината от броя на страните от ЕС все още не са намалили достатъчно замърсяването на въздуха. И по-голямата част от страните няма да изпълнят своите цели по-чист въздух и след десет години. Само Нидерландия, Кипър, Хърватия и Финландия след десет години ще пречистят достатъчно въздуха от вещества като серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди.

Според Брюксел емисиите на амоняк в селското стопанство поради разпространението на оборски тор и използването на торове са най-големият виновник за замърсяването на въздуха. Зелената сделка предложи използването на торове да бъде намалено с 20 процента до 2030 г. Въпреки, че това ще придвижи страните от ЕС в правилната посока, Комисията казва, че ще трябва да положат повече усилия за по-чист въздух.

Въздухът в Нидерландия стана много по-чист през последните тридесет години, отчасти благодарение на директивите на ЕС. Без мерките, наложени от ЕС, замърсяването с азотни оксиди и прахови частици би било значително по-голямо, а средната продължителност на живота в Нидерландия би била с около шест години по-кратка.

Ако не бяха определени по-строги стандарти за емисиите от фабрики или автомобили, ситуацията щеше да бъде по-лоша. Например средната концентрация на прахови частици по времето, когато почна борбата с емисиите е имало 59 микрограма на кубичен метър. И те  биха се увеличили до 102 микрограма на кубически метър през 2015 г. с неограничен растеж, но сега са намалени до 12 микрограма на кубичен метър.

източник : ЕС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук