Царевицата – какво не знаем за нея

време за прочит: 2,30 минути

През последните години започнахме да уважаваме царевицата. Увеличи се производството на КАЧЕСТВЕН силаж, на зърното, на дажбата. Най-накратко казано, научихме се да отглеждаме царевица. Може да се каже, че знаем много за нея, най-вече тези, които я произвеждат. Но винаги остават малки тайни за всичко.
Кои са те за царевицата.

1.Царевицата е отглеждана преди 9000 годни, като индианците от Ню Мексико я култивирали от дивата трева Teosinte.

  1. През последните 50 год. добивите на царевица са се утроили. В САЩ и Германия те са особено високи.
  2. Царевицата заема 2-ро място сред най-важните културни растения за човешката прехрана – след пшеницата и преди ориза. Тези 3 вида растения осигуряват 60% от световното количество храна.
  3. С добива от един хектар царевица могат да бъдат отгледани 37 прасета или 7 говеда или да се добият 19 000 л. мляко или 80 000 яйца или да се произведе енергия за 5 домакинства. Същевременно се изразходва толкова кислород, колкото 80 човека дишат за 1 година.
  4. Царевицата е най-важната суровина за производството на биопластмаса. От 100 кг. се произвеждат 40 кг от т. нар. полилактидни влакна.
  5. Делът на генетично модифицираната царевица в царевичните площи е 90% в Съединените щати.Най-популярни са сортовете, които съчетават хербицидна поносимост и устойчивост на насекоми.
  6. Царевичните зрънца могат да имат различни цветове – червен, черен, бял, жълт, розов. И всички на един кочан.
  7. Германия с 2 196 млн. хектара e най-големият производител на силажна царевица в Европа. 43% от немската реколта на силажна царевица се използва за добив на биогаз.
  8. Maisbeulenbrand ( Ustilago maydis – паразитираща гъба, която засяга само царевицата и предизвиква заболяването обикновенна главня) е наречена още мексикански трюфел. В Средна Америка е деликатес.
  9. Петте важни региона засети с царевица са: САЩ, Китай, Бразилия, Европейски Съюз и Аржентина.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук