Защита на животните при транспорт

време за прочит: 3 минути

Много от нас смятат, че като Брюксел е далече, можем да си правим каквото си искаме и трудно приемаме това което се спуска, като Регламенти и или изисквания. Това показва, че все още не се чувстваме, като европейци и се смятаме за недосегаеми.
Няма такава работа.
С ЕС трудно може някой да се пребори. Той дори не се уплаши от абикирането на Великобританията, нито от ембаргото за Русия, което още продължава. Законът с който ще ви запознаем, още не е обсъждан в България, защото не ни касае толкова – просто нямаме излишни животни за така мечтания от овцевъдите износ за трети страни.

Румънците, миналата година също се опитаха да заобиколят този казус, но им бе показан червен картон, след потъването на техен кораб с над 50 000 бр агнета и неизпълнението на ЕС за изпращането на един кораб в големите горещини. Сега след Германия и Австрия, те са третите, които си решиха законодателно съгласно изискванията на ЕС при износ на живи животни за трети страни.

В Румъния вече е обнародван с президентски указ! Закона за осигуряване на висшето благосъстояние на живите животни по време на дългосрочен транспорт извън Общността.

Новият закон предвижда, че при корабоплаване, което надвишава 10 дни, трябва да има задължителна ветеринарна помощ, ако в деня на качване температурата надвишава 35 градуса. В такива ситуации, ветеринарният медицински персонал ще има задължението да извършва ежедневни инспекции на животните по отношение на тяхното здраве и благосъстояние; да предоставя ветеринарномедицинска помощ за транспортираните животни и да попълва ежедневния доклад, представен в приложението, който е неразделна част от този закон.

В случай на автомобилен износ, с транспортни средства, предназначени за дълги пътувания, вентилационните системи в транспортните средства трябва да осигуряват по всяко време на пътуването, независимо дали транспортното средство е неподвижно или в движение, температура на между 5 градуса по С и 30 градуса в транспортното средство за всички животни с допустимо отклонение от +/- 5 градуса, в зависимост от външната температура. Също така за износ, извършен по шосе, с транспортни средства, предназначени за дълги пътувания, в периоди на високи температури, разпределената площ за животно трябва да бъде увеличена с поне 10%.

При транспортиране на рогати животни, отделеното пространство на глава  животно трябва да бъде увеличено със 7%, за да се предотврати нараняването на животните при контакт с други животни в бокса. Животните с рога се транспортират в отделни боксове.

В рамките на 60 дни от влизането в сила на този закон администраторът на митническия пункт или на изходния пункт ще закупи и монтира оборудването за видеонаблюдение.

Законът за защита на животните за износ в трети страни влиза в сила веднага след публикуването му в Официален вестник.

С други думи  в ЕС – няма компромиси.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук