COVID-19 и потребителите

0

време за прочит: 2,5 минути

Пандемията на коронавируса „превзе всичко”, което имаме и контролирахме. Тепърва ще се установявя, кои сектори са най-засегнати, не само икономиките на различни страни, но и начина на живот на хората. Секторът на агробизнеса е един от секторите, които са най-слабо засегнати от COVID-19, но има значителни промени най-вече на пазара за храни и това  трябва да взема  предвид в краткосрочен и средносрочен план.
Изгубили навиците си  да пътуват, да посещава забавления и да се среща с приятели, хората се съсредоточиха върху това, което им остана на разположение: дом, семейство, здраве и храна. Паниката в началото на пандемията принуди хората да застанат на редици в супермаркетите и да видят празни рафтове, а много хора усетиха рискът да останат без познати и желани продукти, за първи път в живота си.

За радост на всички, в тази ситуация бяхме само няколко дни. С развитието на пандемията потребителите смятат, че предлагането на хранителни продукти не е толкова стабилно, колкото е било по-рано. И като се има предвид затварянето на заведенията за обществено хранене, населението още повече осъзнава значението на наличието на храна.

Изолацията доведе до развитието на кулинарни нужди и потребителски умения и след няколко месеца до драматично преразпределение на разходите за храна. През 2015 г. за първи път в историята на човечеството се консумира повече храна извън домакинствата, отколкото се приготвя у дома, но през първото тримесечие на 2020 г. ситуацията се обърна в обратна посока.

След приключване на карантинните мерки, много заведения за обществено хранене няма да могат да възстановят работата си и очевидно, на фона на социалното дистанциране, навикът на потребителите, които се хранят извън дома, в близко бъдеще няма да бъде възстановен до предишното им ниво.

Друго последствие от изолацията беше връщане към традиционната храна в домашни условия. Потребителите вече имат време и желание да готвят, десетки милиони хора са открили възможността и удобството да работят дистанционно, така че, можем да предположим, че моделът на храната в движение ще се развива много по-бавно през следващите години, отколкото се предвиждаше по-рано.

Спадът в доходите на домакинствата, доведе до преразглеждане на разходите, включително за храна. Потреблението на премиум продукти намалява, докато търсенето на стоки за дълготрайна употреба (консервирани храни, зърнени храни и тестени изделия), напротив, нарасна значително. Жителите на повечето развити страни са по-внимателни към здравето си и обръщат внимание на нискокалорични храни, с ниско съдържание на мазнини и захар, без вредни добавки, както и с добавяне на витамини и пробиотици. Например, в Китай нараства популярността на ферментиралите млечни продукти, които помагат за укрепване на имунната система при пандемия.

Значителни промени засегнаха и търговията с храни – някои потребители (особено по-възрастните) откриха за първи път онлайн пазаруване на храни и напитки, оцениха удобството на тази услуга и вероятно, ще продължат да използват този формат, след като бъдат премахнати всички ограничения. Поради риска от заразяване и желанието да се ограничат социалните контакти, посещенията в големи хранителни хипермаркети също намаляха в полза на малките магазини.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук