Гъбите в диетата на животните и най-вече на прасетата.

време за прочит: 3,5 минути

Всички знаят, че гъбите са зеленчуковото месо.

Ядливите гъби позволяват да се заменят не само  картофите и зърното в свиневъдството, но и бобовите растения, който са с най-високо съдържание на протеини.

Обърнете внимание веднага, че всички ядливи (неотровни) гъби са подходящи за хранене на прасета. Те могат да се използват, след като са били накиснати многократно във вода. Събирането, приготвянето и съхранението на варени и сушени гъби за хранене на прасета (свинете не ядат сурови гъби) в миналото са били добре овладяно и използвано  от ревностните стопани.

Науката потвърждава, че гъбите съдържат компоненти както от растителен, така и от животински произход, и следователно неслучайно те отдавна са ги наричани “зеленчуково месо”. По съдържание на протеини гъбите превъзхождат бобовите растения и са близки до месото и рибните продукти. В гъбите има животинско нишесте – гликоген, а една от аминокиселините влияе на кръвната плазма.

 В природата има стотици разновидности на гъбата русула. През 70-те учените се сдобиват с гъбен ензимен препарат от мицела на един вид от тях, половин грам с който превръщат  100 литра мляко в извара за половин час. Оказа се, че е подходящ за ускорено производство на сирене.

Преди това подобен ензим е открит само в стомашния сок на младо теле. В гъбите има много фосфорна киселина, която участва в образуването на костите и нервните влакна. И в тях има почти толкова соли фосфор, колкото има в рибата. Освен това гъбите съдържат калий, калций, натрий, железни соли и микроелементи.

Sokogonny ефект в стомашно-чревния тракт на човека от гъбен бульон е по-активен, отколкото от месен бульон. От такива гъби френски учени са получили антибиотици, които силно инхибират патогенните бактерии.

В гъбите има витамини от всички групи и количеството на витамин РР в тях е същото като в черния дроб на животното. По отношение на съдържанието на витамин В много гъби не са по-ниски от наличието им в зърнените култури.

В народната медицина лечителите в миналото дори са използвали отровни мухомори за лечение на тумори, склероза, ревматизъм, подагра, екзема.

За да се хранят с гъби  прасета, те трябва да бъдат сортирани, почистени  измити или накиснати, нарязани на едро, осолени и варени, смесени с някаква друга храна. Резултатът, когато яденето ще бъде отличен – не по-лош, отколкото от комбинираните фуражи.

 Можете да добавите варени гъби към кашата за хранене на гъски, патици, пилета. Те, като прасета, абсорбират такъв фураж напълно. Обаче трябва да се знае, че отровните гъби са много по-опасни за животните, отколкото за хората. Отровата от гъбите е много коварна.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук