Румънските ветеринарните лекари с бонус от 10 000 лей

време за прочит: 2 минути
Още през януари т.г. в нашия материал

Румънските ветеринари с 10 500 леи /4300 лева/ на месец

ви разказахме, какво правят румънските практикуващи ветеринари, относно промяна в законодателството с цел осигуряването на по-добро лечение и профилактика на животните.

Разбира се, че това е един бавен процес, но на 22.07.2020 г., Румънското правителството е одобрило основната правна рамка по отношение на условията, при които може да бъде отпусната месечната сума от 10 000 леи, без ДДС, установена със закон за бенефициентите по сключените договори, с цел извършване на обществени санитарно-ветеринарни дейности. Това законодателно решение е резултат от консултации, проведени от премиера Людовик Орбан и ръководствата  на ветеринарните организации в страната.
„Спешността от насърчаване на правителствената наредба бе наложена от необходимостта да се осигури специфичната първична правна рамка за договаряне на обществени санитарно-ветеринарни дейности в контекста, в който е наложително да се защитават здравето на животните и безопасността на храните. Споменаваме факта, че от началото на 2020 г. до сега има значителен брой свободни ветеринарни райони, което предполага особено сериозни последици за гарантиране на здравословното състояние на животните и, косвено, общественото здраве. Необходимо е да се осигурят ветеринарномедицински грижи, които при липсата му водят до икономически загуби, а липсата на епидемиологичен надзор на животните определя загубата на здравен статус на животните – се казва от Националната ветеринарна служба.
По предложение на Министерството на околната среда, водите и горите беше въведена и разпоредбата, че всички ветеринарни лекари на свободна практика, организирани съгласно закона, да могат да се намесят, като използват транквиланти, при извънредни ситуации – нападения от мечки, вълци и др. други животни – които застрашават живота и имуществото на гражданите.
Костел Чита – Букурещ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук