Овце на 2200 м надморска височина

0

У нас също се гледат овце високо в планината. Доколкото знаем на 1200 метра височина на Пършевица също има няколко стада. Но да отглеждаш на 2200 метра височина овце е малко вероятно. Ами то повечето от хората никога през живота си не са стигали тази височина.

За Дагестан обаче, това е съвсем нормално. Републиката е разположена в Северен Кавказ. По площ е наполовина на България и има малко над 3 милиона жители.

През последните години стана ясно, че най-важното е всяка страна да осигурява изхранването на народа си. В тази връзка, най-отговорните лица от управлението на страната посещават животновъдни обекти. Така и  вицепремиерът на страната се качи на 2200 м в планината и се запозна с начина, по който се работи за подобряване на родословните качества на на дагестанската порода овце, която е най-подходяща за природните и климатичните условия на републиката.

През годините на прехода има изоствяне на развъдната работа при овцете, но износа през последните години на животновъдна продукция е достигнал 52% от земеделието и  води до неговото възраждане.

„За тази цел, започвайки от 2018 г., в Дагестан се провеждат систематични селекционни и развъдни работи за подобряване на месните качества на дагестанската порода, която е уникална, тъй като е адаптирана към планинско-пасищните условия на животновъдството. Някои дефекти на екстериора и конституцията, като събраност на задните крака, са предимство, защото тази порода пасе по склоновете на планината с наклон от 42 градуса.

Другите породи, които се отглеждат в страната, не са адаптирани към такива екстремни условия. Следователно правителството на Дагестан е поставило за цел на науката да увеличи, доколкото е възможно, месните качества на дагестанската плранинска, без да накърнява другите характерни качества. За тази цел през 2018 г. започна селекционна и развъдна работа по кръстосването на руската месна овца мерино с дагестанската  порода.. Според учените  този експериментален добитък е понасял движването добре на разстояние 250-300 км, и не са наблюдавани болести. Това не се е отразило на екстериора и конституцията на хибридния добитък от първо поколение..

Освен това агнетата кръстоски надвишават връстниците си от местната порода с 4,7 кг. Опитният добитък с тези месни качества вече преобладава, но не бива  това да повлияе на по-нататъшното подобряване и развитие на дагестанската порода овце, тъй като е адаптирана към условията на планината. Според  планираните показатели за износа на селскостопански продукти се планира до 2025 г. да се увеличи износът на овнешко до 24 милиона долара.

Дагестанската порода заема 72% от общо овцете и има развъден и генетичен потенциал.

 (Източник и снимка:  Министерството на земеделието на РФ).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук