Месо, кланици – април 2020 г

време за прочит  3,5 минути

Най-трудно може да се направи някакъв достоверен анализ по отношение месото, както за производството, така и за преработката и продажбите. Все пак от месечните данни по отношение на червените меса от Агростат може да се хване някаква нишка. Трудно е наистина да се анализират графи, в които например са обединени  резултати за ДПЖ, биволи и еднокопитни. Независимо от това, трябва да се правят някакви изводи за да знаем къде сме ние.

За първите четири месеца на годината в кланиците ни  са заклани 435 340 бр животни, от всички видове, отглеждани в страната при 511 650 бр през 2019 г за същия период. Основно намалението се дължи на по-малкия заклан брой свине, което е и съвсем нормално след миналогодишното умъртвяване на прасета, във връзка с заболяването при тях.

Броят на закланите говеда от всички категории е само 9 600 бр. Което си е направо успех защото превишаваме миналогодишния период с 1310 бр. и се дължи на по-големия брой заклани телета до една година, юници и крави. В кланично тегло също имаме ръст с 255 т в сравнение с 2019 г.

При овцете, козите, конете и биволите от началото на годината са заклани общо 122 000 бр с кланично тегло от 1 214 т. През 2019 г е получено месо с кланично тегло от 1015 т.
От НОКА има информация, че по време на празниците са заклани 80% от агнетата в страната. По статистика се вижда, че техния брой е само 10%.
Подобна е и  ситуацията и при месодайните говеда, където според  техните експерти – 80% от говедата се колят по фермите.

Интересни са цифрите по отношение средното живо тегло при което се колят животните.

Телетата до една година сме ги произвели направо по учебник. Средно телетата до една година са заклани на 338 кг.  Миналата година нещата са били по реалистични с прираст от 283 кг. Кравите и юниците са заклани при средно живо тегло от 462 кг. През 2019 г това тегло е било 460 кг. При овцете от всички категории средното тегло за клане през първите четири месеца е 21.6 кг. и 10 кг кланично.

Нормално е да имаме и изводи:

 • Заклани са всичко, по-малко животни отколкото през 2019 г за периода януари – април.
 • В кланиците са влезли животни с 8722 т живо тегло по-малко отколкото през 2019 г.
 • Независимо, че има увеличение на закланите говеда и получено в повече месо, резултата е направи скромен.
 • Получено е за четири месеца 22 954 т месо, което осигурява едва 3.2 кг месо на глава от населението или по по-малко от 30 гр месо на ден на човек.
 • Малък брой официално заклани агнета. При налични за клане, поне 700 000 бр са заклани малко над 122 хил бр.
 • По същия начин стоят нещата и при говедата. Заклани едва 9 600 бр говеда при налични над 510 хил.бр.
 • При овцете от наличните в началото на годината 1 500 000 бр със заклани едва 122 000 бр.
 • С тези количества добивани червени меса е невъзможно да се изхранва нашето население.
 • Голяма част от животните не се колят в кланиците
 • Ниските нива на клане в кланиците, водят до ниски постъпления от данъци.
 • Програмата за построяване на мини-кланици или мобилни такива едва ли ще заработи, независимо, че бе отворена по искане на фермерите.

З.А По отношение мобилните кланици. През последните няколко години в Европа се правят опити и изследвания как работят такива кланици и ползата от тях. В две държави – Германия и Нидерландия вече втора година се пробва този модел. През тази година се включи и една от скандинавските страни.
Каква е разликата.
Тези мобилни кланици се управляват от кланиците. Целта е да се заколят на място всички животни, които имат проблеми с качването в камиона или има форсмажорни обстоятелства. Фермерът разбира се плаща за всичко, но взема повече пари, ако ликвидира кравата по друг начин. След клането, в рамките на два часа трупът трябва да влезе в охладителите на кланицата. Разбира се, че кланиците получават помощ за тяхната дейност.
По този начин се решава един от големите проблеми на нашите фермери. Край на “търгуващите” мургавите братя, безкрайно търсене дали продаденото животно е стигнало до обекта на продажба и още много други плюсове.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук