2020 г – ЕС очаква повече производство на мляко

0

време за прочит: 2 минути

Производството на мляко в ЕС от януари до април 2020 нарасна с 2,3% в сравнение със същия период на предходната година. Пролетните дъждове, които подобриха производителността на пасищата в някои страни от ЕС, като Испания, Италия и Дания, допринесоха за това увеличение, както и за по-ниските цени на фуражите, които позволиха по-голямото им използване. Също така трябва да се вземе и в предвид, че февруари е с 29 дни.

Най-голям ръст на производството са регистрирали в Италия – 17%, Германия – 14%, Нидерландия – 13%.

Очаква се добър ръст на производителността за добива на мляко от 1,3% както благодарение на висококачествените пасища и също така по-голямото използване на комбинираните фуражи, което може да компенсира намаляването на млечното стадо /-0,6%/. Очаква се тази ситуация да продължи в повечето южни и западни региони на Европа, докато обилните дъждаве и високите температури в други райони могат да ограничат растежа на пасищата.

В сравнение с 2019 г се очаква производството на мляко да се увеличи през второто тримесечие, като същевременно ще намалее през третото и четвъртото тримесечие, и двете с -0,2%.

Очаква се най-висок ръст в производството на млякото да бъде в Германия, следвана от Италия, Испания и нидерландия. Производството на мляко ще се увеличи и в Ирландия, Дания и Полша. Във Франция – ще остане стабилно. ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук