Най-после: тор от вълна

време за прочит: 2 минути

Може би ще се реши проблемът с вълната. Един път даваш повече пари за стригане на овцете, отколкото получаваш, и то, ако ти я купят. Следва складиране за по-добри дни, което е последвано от похабяването и проблем с изхвърлянето и.

Румънците се опитаха миналата година да сложат ред, давайки помощ за реализирането на вълната, но и това бе опорочено използвайки се схеми за усвояване на парите. Това принуди управляващите да отменят тази програма. И изведнъж двама млади ентусиасти от Сибиу  създават за първи път в Румъния уникален бизнес в селското стопанство: екологични торове от гранули  произведени от овча вълна.  Мариус Лаабс и Лиоара Василеску основават в началото на годината компанията, която произвежда органичен тор в планините в Трансилвания..

„Гордеем се с факта, че нашият продукт е 100% органичен, престоява в почвата до 6 месеца.. Произвеждаме пелет, абсорбиращ вода до 4 пъти повече от собственото му тегло. Освен това, след периода на употреба, пелетата е биоразградима. Екоторът работи като физически субстрат, към който растението се прикрепя, носейки хранителни стойности на азот, фосфор и други елементи.

Бизнесът трябваше да започне през февруари, но поради епидемията производството на производствените машини не можеше да се извърши, защото германските инженери, които трябваше да дадат своето одобрение, не можеха да пътуват. Поради тази причина производственият капацитет все още е малък.

“В момента имаме капацитет от 10 тона на месец, но ще го повишим до 25 тона. Когато работим на две смени, производственият капацитет ще се увеличи до 50 тона на месец. През първата година на производство ние оценяваме продажбите на 9 милиона леи, а за следващата година целим да ги удвоим “, каза Мариус Лаабс.

„Торът се използва от  70 до 150 г на квадратен метър, в зависимост от необходимостта на почвата и растението. Нашият продукт е идеален за всякакъв вид култура, от оранжерия до полето. Може да се използва главно като алтернатива за периодите и местата, където реколтите са засегнати от  сушата “, заяви Лиоара Василеску.

Торът се продава в опаковки от 450 g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg или Big Bag от 500 kg. Килограм пелети се продава за 50 леи, но цената му намалява значително с увеличаването на закупеното количество.

Заб: 1 лея = 40 стотинки

Източник: Костел Чита – Букурещ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук