Ползите от козето мляко

време за прочит 4 минути

Козето мляко, като всеки продукт, има своите фенове и противници. И ако много хора знаят за ползите от козето мляко, други твърдят, че козето мляко  мирише и то има специфичен вкус, и не е възможно да го пиете.

Но това е само спекулация, защото вкусът и миризмата на козе мляко е резултат от неправилна грижа за животното!

Ползите от козето мляко

Нека да поговорим за ползите от козе мляко. Козето мляко е лечебно, вкусно и здравословно. По отношение на състава си козето мляко се различава от кравето мляко. Той е по-богат на фосфор, витамини (В, В2, С). В допълнение, козето мляко има антибактериални и антианемични свойства (богато на желязо).

Козите дори се лекуват с мляко – поради високото съдържание на калциеви соли, козе мляко се използва за лечение на деца с нарушен метаболизъм. Козето мляко помага в борбата срещу такива заболявания като рахит и дистрофия при деца. В допълнение, козето мляко ще помогне на деца и възрастни с алергична реакция към краве мляко.

 Значителни подобрения след приема на козе мляко настъпват при хора, страдащи от екзема, бронхиална астма, мигрена, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, с язви на стомаха.

Много хора смятат, че козето мляко има неприятна миризма и това е резултат от неправилна грижа за животните.

За да се предотврати миризмата на козето мляко трябва да спазват определени правила за отглеждане и хранене на животни.  Млечните кози се доят през лятото до три пъти в 7, 14 и 22 часа, а през зимата два пъти на ден в 8 и 20 часа. Млечните кози не се държат в една и съща стая, в която са разплодени козите. Тъй като миризмата на козе феромон може да се предава на козе мляко. Помещението, където се отглеждат животни, трябва да е чисто и да не е задушно. В противен случай млякото също може да има неприятна миризма. Преди доене козето виме трябва да се измие с чиста топла вода и да се избърше суха с кърпа. Козето мляко има добър вкус.

Какво яде козата също влияе на миризмата на млякото. Дивите билки, особено плевелите, могат да придадат на млякото неприятен послевкус. Те включват: амброзия, гроздов лук, златород, орлови нокти, бъз, гроздови листа и други с остър горчичен вкус.

Два часа преди доенето на козите не трябва да се дава нарязан зелен фураж или силаж, по-добре е да се хранят със сух концентриран фураж по това време.

Ако козето мляко е кисело, може да опитате да подобрите вкуса му, като включите витамин Е в диетата на вашите животни. Понякога домакините се оплакват от гранясал вкус на козе мляко. Появява се в резултат на разграждането на млечната мазнина, при която се получава отделянето на киселини със силен горчив вкус и мирис. Причината е последният етап на лактация, прекомерното разбъркване на продукта, бавното охлаждане, което е придружено от разпенване.

Силният аромат на козето мляко може да се дължи на факта, че животното има мастит. Такова мляко не трябва да се консумира. Козето мляко не трябва да се консумира, ако животните са приемали лекарства. Можете да пиете мляко от такива кози само 72 часа след приема на лекарството или дори след по-дълго време.

 Ако ви е предписано лечение с козе мляко или имате непоносимост към белтъка на кравето мляко, преминете към козе мляко, защото е много полезно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук