Швейцария е свободна от 25 заболявания при селскостопанските животни

0

време за прочит: 2 минути

Здравето на швейцарските селскостопански животни е добро. Има ефективно наблюдение за болести по животните и зоонози и всички болести са под контрол.

В Швейцария например бруцелозата не се среща при овцете или козите.

Всяка година Федералната ветеринарна служба използва данните от програмите за ранно откриване и наблюдение и системата за задължително отчитане, за да определи дали в Швейцария се срещат определени болести по животните и зоонози (болести на животните, които могат да се предават на хора). Резултатите за 2019 г. са обнадеждаващи: Швейцария е без 25 болести по животните и зоонози.

Не е доказан случай на  енцефалопатия по говедата  или болест на лудата крава, поради което Швейцария продължава да бъде класифицирана от Световната организация за здравето на животните като  „страна с пренебрежим риск“ от тези заболявания.
Борбата срещу BVD ( диария от говежди вирус) е във фаза на ликвидиране.

Популацията на швейцарски животновъд също е свободна от следните шест “значими заболявания”:

  • Инфекциозен ринотрахеит по говедата
  • Ензоотична левкоза на говедата,
  • Син език с изключение на серотип BTV-8,
  • Репродуктивен и респираторен синдром на свине (PRRS)
  • Болест на Ауески
  • Бруцелоза на овцете и козите

Активното наблюдение на птичия грип (инфлуенцата по птиците) и нюкасълската болест показа, че няма инфекция при домашните птици. Според FSVO, предписаната система за борба със салмонела инфекциите при домашните птици работи и целите са постигнати.

 Установено е, че в Швейцария няма африканска чума по свинете, няма туберкулоза при елените, които са в изобилие в Алпите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук