Паратуберкулоза (Болест на Йоне)

време за прочит: 3 минути

(Болест на Йоне)
Паратуберкулозата е заразна, хронична и завършваща летално инфекция, която засяга храносмилателната система в часта предимно крайните отдели на тънкото черво при преживните животни. Болестта се причинява от Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP), причинителя е много устойчив и се запазва във околната среда със седмици и месеци.

Заболяването се среща в целия свят и засяга говеда, овце и кози, биволи, камили, елени, муфлони и други преживни. Други животински видове, като зайци, кучета, котки, свине, коне, както и различни видове диви животни също могат да се заразят. Паратуберкулозата крие огромни рискове и за човешкото здраве, като се предполага роля на бактерията в болестта на Крон. Болестта се среща най-често в млечни говедовъдни ферми, но значителни проблеми са възможни и във фермите отглеждащи овце и кози.

Най-често причинителя се предава по фекално-орален път, като безсимптомно инфектираните и тези с клиника на заболяване излъчват бактерии в големи количества, с което контаминират средата. Доказано е, че причинителя преминава през плацентата (при животни с прогресирало заболяване), което води до раждане на заразено потомство. Лактиращи животни могат да отделят причинителя с коластрата или млякото. Силно възприемчиви на заразяване са младите животни, най-вече тези до 6 месечна възраст. С напредване на възрастта възможността за заразяване намалява и животни над 1 година са със значителна устойчивост.

След период на инкубация от месеци или дори години се появяват първите признаци на болестта, като заболяването преминава през четири етапа. Различни изследвания сочат, че на всеки клинично проявен случай, е възможно да има заразени от 15 до 25 други животни. При говедата е налице диария, загуба на тегло, намалена млечна продуктивност, а космената покривка е разрошена и без блясък. Апетитът е запазен и не се установява повишаване на температурата. След продължителен период на боледуване се достига до прогресивно отслабване на организма и смърт от изтощение и дехидратация. При овцете и козите диарията не е така водниста, но с напредване развоя на заболяването заболелите единствения възможен изход от заболяването е смъртта.

Икономическите загуби се калкулират на крава за година, в случая дори не става въпрос за болно животно. За млечните ферми във Великобритания средната загуба от
заболяването на животно годишно е изчислена на 26,00 британски лири (около 47 долара) и 17,00 британски лири за месодайните ферми (или приблизително 31 долара). В Съединените щати се съобщават загуби от 22 до 27 долара за крава годишно (Ott et al., 1999). В положителни стада загубите от болестта се изчисляват на 100 долара на крава, а в стада с клинични случаи загубите, свързани с болестта, могат да надхвърлят 200 долара на крава (Ott et al., 1999). Когато говорим за загуби при инфектирани крави, изследване във Франция установява загуби от 1,940 евро за всеки клиничен случай, и 461 евро за всеки субклиничен случай (Dufour et al., 2004).

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
• Паратуберкулозата е хронично заболяване с много дълъг латентен (скрит) период.
• Паратуберкулозата е нелечимо заболяване.
• Липсват ефективни ваксини за профилактика.
• Заболяването води до съществени икономически загуби, като в зависимост от епидемичния статус на фермата загубите на година могат да бъдат от 2 500 до 20 000 долара на всеки 100 крави.
• Потенциална опасност за човешкото здраве.
• Единствения начин за контрол на заболяването, е чрез изследване и бракуване на положително реагиралите.


Страната ни е разположена на кръстопът по отношение комуникациите. Всички пътища за Азия и обратно минават през България. Съответно опасността от заразни болести по животните е голяма. Сблъскахме се с екзотични болести, които дори и не бяхме ги чували.
Сега обаче ни дебнат други заболявания. Именно за едно от тях Паратуберкулозата бие камбаната ветеринарния лекар д-р Симеон Пантелеев. Перфектен специалист по ветеринарните въпроси, отглежда над 800 крави със средна годишна млечност от крава над 11000 кг, любител на новите технологии и научни внедрявания.
Д-р Пантелеев гледа в бъдещето и ни изпрати статия за Паратуберколозата, която според него ще е следващото предизвикателство за българските феремери.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук