Ако решите да си вземете коза / 2 част

време за прочит: 3,5 минути

Как да храним новородени ярета
Новородените малки се нуждаят от коластра. Ако са се родили слаби, можете да ги хранете от спринцовка без игла (грам 30 коластра ).

Ако решите да си вземете коза / 1 част

Развитието и производството на мляко на козите до голяма степен зависи от качеството на храненето им през първите месеци от живота. Затова през първия месец след раждането им се дава много пълномаслено мляко, а от втория месец започват да ядат сено и сухи храни, пият мляко, разредено с вряла вода (1: 1).
От смесени фуражи направете каша. Ако искате да оставите ярето в стадото, трябва да я хранете с пълномаслено мляко поне 2 месеца.
Най-добрите яренца са родените през март-април. За да получите потомство по това време, е необходимо да покриете козите през октомври-ноември.
Коза е умно и добре контролирано животно. От малки трябва да се възпитава в строгост и обич.
Можете да оставите млади кози от добри майки с хубав вкус на мляко и високо съдържание на мазнини.

Как да определим възрастта на коза
Когато купувате коза, възрастта на животното може да се определи само от зъбите, т.е. от наличието и структурата на резците.
До навършване на една година всички те са млечни, сякаш заострени. С възрастта до една година и половина, първата средна двойка резци се променя на постоянни широки и силни зъби. По това време козите губят апетита си, отслабват, защото зъбите се клатят, кървят и не позволяват да се яде обичайната трева и храсти. По това време те трябва да се поддържат от по-висококалорични храни, и с концентрати.

Полезни свойства на козето мляко
За разлика от кравето, козето мляко има алкална реакция, поради което успешно се използва при висока киселинност на стомашния сок, при стомашни язви. Добър терапевтичен ефект от употребата на козе мляко се отбелязва при екзема, бронхиална астма, колит, сенна хрема, безсъние и алергии към краве мляко.
Смята се, че козето мляко има по-лош вкус от кравето мляко, но това далеч не е така. Всичко зависи от храната. Ако захранването е пълноценно, и млякото ще бъде отлично. Козето месо е диетично. Той е по-вкусно от агнешкото, а козета мазнина се смята за първото лекарство за продължителна кашлица и стара настинка.
Тънките и издръжливи кожи се използват за модерни обувки. Човек използва козе мляко от незапомнени времена. То се усвоява по-добре от кравето, витамин А съдържа два пъти повече, 50% повече витамини.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук