Ако решите да си вземете коза / 1 част

време за прочит: 3,5 минути

Ако решите да вземете кози, знайте че:

 това са свободолюбиви животни, които не могат да бъдат отглеждани без паша, без разходка.

Ако решите да си вземете коза / 2 част

Козите не издържат самотата. Животно, оставено в плевнята или на пасище само, ще се втурне да бяга и ще крещи. По-добре е веднага да си купите две млади кози или коза с козлета.

По-често се отглеждат местни кози и техните кръстоски. Местните кози имат компактно тяло с добра козина от бял, сив или тъмнокафяв цвят. Те са издръжливи, могат да зимуват във всеки навес, защитени от течения, върху гъста суха постеля при температура от -15 градуса.

Как да храним козите

 Козите са непретенциозни в храната, но пристрастяването им към различна храна е по-разнообразно от това на кравите и овцете. Те ядат коприва, горчиви билки, бодливи растения, дървесни фуражи. Освен това на единица от теглото си те консумират два пъти повече сухо вещество с фураж, отколкото кравите и овцете.

За сравнение, козите се хранят по-бързо и по-често и с необичайно подвижните си устни избират най-хранителните билки и издънки. Козите имат изключително интензивно храносмилане и дълъг период на дъвкане, почти 10 часа на ден. Козите пасат на ден в продължение на 6-7 часа. Интензивното ядене на зеленчуци при тях се случва след падането на росата (3 часа преди обяд), и 3-4 часа след вечеря.

През есента и пролетта е достатъчно да пасете козите 3-4 часа веднъж на ден и, разбира се, да ги храните. За да увеличите добива на мляко в пасищния период, е добре да ги подхранвате със сушени билки.
В леко изсъхналата трева се образуват вещества, които стимулират апетита им. По време на бременността им основната храна за козите е висококачествена детелина или ливадно сено, окосена в началото на цъфтежа след 7 часа вечер или сутрин до 9 часа, когато тревата е най-питателна и се изсушава в рамките на 1-2 дни. Важна роля при храненето се отдава на клонки от върба, трепетлика, бреза, топола, елша, малина. През зимата това е най-доброто лакомство за козите. С голям апетит ядат клонки от смърч и бор, гризат на трепетлика и върба. Храната с клони е богата на калций, фосфор и много микроелементи, необходими за организма на животните. Клонките се събират от юни до август. Преди да се изсушат, клонките се държат на слънце за половин ден, за да образуват витамин D. Щом изсъхнат, те се прибират на сухо място. В този случай те запазват всички качества, присъщи на свежите клони.

 През лятото козите не се хранят нито с овес, нито с комбиниран фураж.
През първите три месеца от бременността се полагат „основите“ на бъдещото производство на мляко от козите. Мазнината активно се натрупва в коремната кухина, която животното ще използва през първите месеци след агненето.
Козите се нуждаят от разнообразно и висококалорично хранене в този момент. На козите се дават 1 кг кореноплоди (моркови, цвекло, артишок) на глава на ден и 1 кг овес. Можете да ги поите със подсолена вода на стайна температура, сеното го давате много.

В последния месец преди агненето кореноплодите се изключват от диетата на козите, нормата на овеса се увеличава на 1,5 кг и се добавят свежи клонки.
Две седмици след агненето, кореноплодите могат да се дават отново, като постепенно се увеличава количеството  им. Всички сурови храни са по-здравословни от преработените варени.

С една дума, винаги е необходимо козите да се хранят добре и разнообразно.

Тогава ще имате и добро, и здраво потомство. За да може козата да дава мляко в продължение на много години, тя трябва ежегодно да има потомство.

следва: Как да храним новородените яренца.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук