1739 кг пшеница от декар

0

време за прочит: 1 минута

Новозеландски зърнопроизводител счупи световният рекорд по добив на пшеница. С изключително добрата си реколта, той подобри рекордите на Гинес за втори пореден път.

Новият световен рекорд се държи от Ерик Уотсън от Ашбъртън, на Южния остров на Нова Зеландия. Производителят успя да добие  17 398 кг пшеница от хектар. Това далеч надхвърли предишния рекорд от 16 791 кг на хектар през 2018 г.  Световен рекорд  за 2017 г. също беше държан от Уотсън. Тогава  фермера стана рекордьор с получени 16 500 кг. от хектар.

Тези постижения са почти два пъти по-висока от тези в Холандия
Средно добивът на напоена пшеница в Нова Зеландия достига 12 тона на хектар. За сравнение: според статистиката на Холандия, през 2019 г. е добито средно 9,6 тона на хектар пшеница, което е рекорден добив. Това е 9% повече от предходната година и над един тон над дългосрочната средна стойност.

Уотсън се гордее с резултата си и го вижда като награда за упорит труд и непрекъснати иновации.
– „Видяхме начини да постигнем още по-висока възвръщаемост, отколкото през 2017 г.“ – каза той пред Stuff.

Новият световен рекорд е поставен при сорта Kerrin. Пшеницата беше засята през април 2019 г. и ожъната на 17 февруари 2020 г. Климатичните условия в Нова Зеландия очевидно са благоприятни за отглеждане на зърно. Миналата година беше сравнително суха в страната, но това не би трябвало да е проблем за отглеждането на зърно, което се възползва от много часове слънчева светлина. Освен това повечето фермери имат добри възможности за напояване. Нова Зеландия прибира приблизително 400 000 тона пшеница годишно.

Stuff NZ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук