120 милиона евро за складове

време за прочит: 3 минути

Проблемът с реализирането на продукцията на по-малките производители става все по-трудно не само у нас, но и в доста европейски страни. Където има създадени и работещи кооперации, нещата сякаш са по-добре. У нас обаче нямаме кооперативи /говорим за животновъдството/, които да послужат за модел. Програмата за организация на производителите поне засега не показва действие.
Е има една, което се изпълнява стриктно всяка година. Има една кооперация в животновъдството, която сякаш работи добре, но тя засега обслужва своите членове по отношение купуването на консумативи.

Преди години се създадоха няколко тържища в страната, но и те се лушкат засега. Като казваме засега, имаме в предвид един период от поне 20 години.

Румънците решиха да решат въпроса с изкупуване на продукцията, без да създават кооперативи, а да изградят  осем регионални терморегулирани склада за съхранение, сортиране, опаковане, етикетиране и пускане на пазара на местни селскостопански продукти. Правителството иска да инвестира 120 милиона евро за това. На практика ще бъде дадено начало на нова стратегическа програма, както казва министъра на земеделието на Румъния.

”Ние мислим за тези съоръжения за обработка и съхранение. За щастие,  се справяме добре в производството, в почти всички сектори на дейност хората са се научили да произвеждат, но проблемът, който винаги е бил, е продажбата на някои продукти и особено за тези, които не са били асоциирани в кооперации. Явлението сега е много по-остро, защото потреблението намаля. Освен, че системата HORECA беше затворена, а много малки производители бяха ефективно затънали в тази връзка – казва министъра.

Трябва да се отбележи, че подобна мярка беше предвидена от бившото правителство и беше предвидена сумата от 100 милиона евро за инвестицията в поне 10 звена за преработка на зеленчуци и плодове и хладилни складове. Тази програма обаче не е изпълнена.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук