За работниците -1000 евро заплата

0

време за прочит: 4 минути

Както и у нас, така и в повечето страни в Европа, селско-стопанските работници са дефицит и в страните където заплатите са високи то и работниците са много и добре подготвени професионално. Нидерландия не случайно е една от водещите говедовъдни страни.  В техните ферми отидоха да работят най-добрите полски и румънски гледачи и доячи на крави. Преди няколко години обаче, Полша излезе от кризата, съответно заплатите се увеличиха и много поляци се върнаха по къщите си. Нидерландците, трябваше да влязат в доилните зали и реакцията беше мигновена. Внедряването на голям брой роботи и фотоволтаици на покривите на фермите. Това е един от вариантите да съхраним нашето говедовъдство, като семеен бизнес по селата.

Какво решение смятат да вземат румънците по този въпрос.

За да останат в страната, работниците в селското стопанство, трябва да получават заплати, подобни на тези, които получават в други страни, където отиват на работа, а именно между 800 и 1000 евро. Това е най-доброто, което румънските фермери ще трябва да предложат, каза министърът на земеделието Адриан Орос по една от телевизиите.

За да могат румънските фермери да предложат подобни заплати, ще бъде изменен закона и фермерите ще се възползват от държавни помощи и освобождаване от данъци върху заплатите.  Ние изменяме наредбата, за да се върнем към по-приемливо данъчно облагане, така че заплатите, предлагани на работниците, да бъдат по-добри. Имаме и пакет с Министерството на европейските фондове и Министерството на труда, чрез който предлагаме ваучери от европейски пари, но не и от пари за селско стопанство, на тези, които наемат сезонни работници или работници за деня, за да компенсират заплатите си , Заплатата трябва да бъде сравнима с тази, която получават в европейските страни , отговори Орос.

1000 евро  ще трябва да предложат румънските фермери, на работниците, за да ги имат тук. Ще се мъчим да компенсираме част от тези заплати. Първо, намаляваме много данъчното облагане с 25%, предлагаме тези ваучери до 5 милиона леи и ще има други схеми за подпомагане, които Министерството на труда и социалната защита мисли, обясни министърът на земеделието.

ВИДЕО ТУК ИЗЛОЖЕНИЕ НА МИНИСТЪРА по ЗЕМЕДЕЛИЕ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук