4 част: Случна кампания при овцете – “секса” при кочовете, по време на случната кампания

време за прочит: 4 минути

На финала стигнахме и до най-важната фигура в случната кампания – кочовете.
В предните материали ги прегледахме, дезинфикцирахме, подхранихме и сега остава да свършат работата.
Тук трябва да разделим стадата на две – тези на естествено покриване и другите на изкуствено осеменяване. Макар, че във всички учебници пише, преди кампанията да изследваме спермата на кочовете, това едва ли се случва в стадата на естествено покриване.
Ето и защо, когато говорим колко овце може да покрие един коч, много от овчарите казват най-много 40. Съвсем нормално обаче. Ще имаме един неподготвен коч, който ще кистиса още на десетия ден. Ще имаме един дето не чува петлите, ще имаме един, дето сперматозоидите му не шават и съответно броят на покритите от един коч овце намалява и стига до казаната цифра от овчаря. Тук трябва да прибавим и нрава на коча.
Нищо, че овцата е нарицателно за глупост. Има кочове, който се влюбват в една овца, и ходят само след нея и скачат само нея. И тя като ухажвана  „дама” стой и не мърда. Да ама една заплодена. Другите пет, кой ще ги оправи и съответно се чака следващото разгонване.
Когато в стадото се пуснат няколко коча едновременно, и им замирише на размърляни овце, започва борбата за надмощие. Най-силният иска всички да са негови. Някой път ходи само след една овца, но не пропуска да попречи на колегата си, да покрие друга и го блъска.
Съществува и другата опасност – „вожда” да се изтощи и да не може да изпълни „плана „ си.
Много пъти слушаме и четем за т.н пускане от ръка. Правил съм го, и ако някой ми каже, че супер – това означава, че не го е правил. За да стане това, трябва да имате пробник, да откриете размърляните овце, да ги заделите в отделен бокс, след това една по една да бъдат вкарани в друг бокс, където да се пусне коча, който е определен по случен план. Той като влезе при овцата, започва да се прави на светец. Абе направо си е утрепия. Това може да стане, когато на няколко овце пускате един и същи коч, и то през 10-15 минути, и вадите през това време покритата. Само който е правил това знае, че е почти неизпълнимо.
И отиваме на младите кочове. Ясно е, че голям процент от тях не скачат при първия контакт с овцете. Нормално е, като за всички младежи. В такива случаи, трябва да им помогнем с медикаменти за да вдигнат „самолета”. Имахме един опит по СИВ със охладена семенна течност, и използването и след 24 часа. Купихме 15 коча от Плевенско – от Плевенската черноглава овца. Започнахме да ги приучваме, и се оказа, че от всичките кочове, само 3 проявиха полови рефлекси. Всички останали навели главите, и ушите и въобще не чуват петлите. Чудим се, какво да правим, ще провалим опита. И точно в този момент се обаждат създателките на препарата “Трибестан” – бяха три жени, но съм им забравил вече имената. Да ви изпратим да пробвате нашият препарат, върху кочовете. Изпратиха, започнахме терапията, и знаете ли какво стана. За десет дни и 15-те коча вече скачаха. Оказа се, че препарата не само вдига „самолета”, а и подобрява и качеството на спермата.
След като чобаните разбраха за какво се дават хапчетата, трябваше ветеринара да ги заключва в касата. Сега вече има такива препарати за животни, така че, може да се консултирате с вашия ветеринар.
След приключване на кампанията, отново изследване на кочовете за бручелоидоза, защото ако има заразени те предават зараза, чрез педирастия. И най- важното нещо. Задължително си купете бои, за  да бележите покритите овце. За всеки коч с различен цвят, за да имате информация при евентуални повторки. Боята да бъде закупена от аптеките, а не да използвате гранулин, вълнени бой, грес, вар и всичко друго дето оцветява.

За изкуственото осеменяване, не е необходимо да се пише много, защото тези, които се заемат да я правят, вероятно имат опит и знания.
Тук има няколко възлови неща
– на първо място пробниците – трябва да са добре хранени, да са азгън, за да могат да търсят бързо разгонените овце.
– второ – всеки ден, с чисти престилки от мек плат, и който са достатъчно големи да не позволяват на члена да излиза навън.
Много добро хранене на пробниците през кампанията, защото „черната” работа накрая ще трябва да я свършат те.
За основните кочове по случния план – добро хранене, най-вече овес. За ечемика забравете. Витамини, яйца и мляко ако се наложи.
Преченка и преживяемост на спермата. Водата, табу в инструментариума. Разредителя да се използва по рецепта. Вагината удобна за работа, монтирана по правилата и задължително мерене на температурата преди скачка – едно опарване и кампанията за вашия коч е свършила.
Десетина дни преди кампанията, всяка сутрин получаване на материал, хем за преценка, хем и коча да се прочисти. Уточняване степента на разреждане в зависимост от преживяемоста, движението на сперматозоидите, гъстота и количеството на спермата.
Задължително опресняване знанията на изпълнителите.
И всичко това, трябва да се пише на тетрадка, за да имаме информация. Плюс номерата на осеменените овцете и съоитветния коч.

Пожелавам ви успешна случна кампания, повече заплодени овце и повече агнета.

Михаил Михайлов

Свързани статии:

  1. 1 част – За случната кампания при овцете – кочовете

  2. 2 част: Случна кампания при овцете – Тестиси

  3. 3 част: Случна кампания при овцете – „Секса” при овцете идва. ПОДГОТОВКАТА

1 КОМЕНТАР

  1. МОРКОВИ,МОРКОВИ,ТРЯБВАТ.КАКЪВ ОВЕС,БЕ ДРУГАРЬО ЭООИНЖЕНЕР.ДАНЕ БИ ДА СА МАЛКИ КОНЧЕТА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук