3 част: Случна кампания при овцете – „Секса” при овцете идва. ПОДГОТОВКАТА

време за прочит: 5 минути

Обикновено в края на юни, след приключване на стрижбата и съответно намаляване на млякото, добре подготвените овце се размърлят. В учебниците се говори за синхронизиране на разгонването било, чрез използването на препарати, било чрез покълнал ечемик /което май само си го говорим/, било чрез подхранване. Всичко това е добре да се направи, но трябва да се има в предвид, че трябва да имаме достатъчно работещи кочове, или да използваме методите на изкуственото осеменяване или лапароскопията. Последните два метода се използват толкова ограничено в страната, и затова няма да се спираме на тях.
Отварям една скоба – в далечното минало под ИО минаваха сигурно над 60% от овцете майки, и това си беше мероприятие, което се контролираше дори от Окръжните кометети на партията. Може да се допълни, че в Новозагорски район, в които работех тогава, имахме Централен осеменителен пънкт – в с.Съдиево с над Елитни 100 коча, където всяка сутрин се получаваше сперма, разреждаше се и охладена се изпращташе по фермите. По този начин се осеменяваха овцете в поне 20 овцеферми с по 1000 овце. Разбира се, изготвяхме случен плана и работехме по ротационна схема в зависимост от линиите на кочовете, като ги сменяхме на всеки две години.
Голяма роля също играеха пробниците – кочове от малко по-долен клас от пепиниерите. Сега няма такава категория кочове – всички са разплодници, и куцо и сакато, само да е мъжко в много ферми. Всичко това е обаче „минало незабравимо” и сега трябва да се съобразяваме с реалностите.

ОВЦЕТЕ МАЙКИ

Секс, сексуалният акт или още половият акт (коитус) е сексуално сношение между два индвида. За повечето нехуманоидни животни, сексуалният акт се извършва единствено с репродуктивна цел. Щом е репродукция, освен акта най-важната задача е да направим така, че женското животно да се заплоди, и не само това, да износи и роди нормален плод.
За да стане това при овцете, освен кочовете, женските животни също трябва да се подготвят за кампанията. Споменахме в предните материали, че преди стрижбата се прави преглед на стадата, набелязва се брака, и след стрижбата всичко негодно се отстранява. Знаем, че на овцевъдите хич не им се влиза в разходи за подхранване на животните, но за да имаме заплождане и кратка агнилна кампания, трябва да го направим. Повечето овчари гледат през този сезон да вкарат животните, там където има зелено за да се разгонят, но това си е нож с две остриета, защото първото може да стане, но няма да има заплождане, или след това ще имаме т.н “тихи аборти”.
На всички е във възможностите да направят подхранване на овцете. Доказано е, че увеличаването на концентрирания фураж, витамините и микроелементите в продължение на 20 дни, преди началото на случната кампания подбужда овцете към размърляне, и те идват на по-големи групи за заплождане.
Става дума на овцете да се осигурят от 200-500 гр к.ф, в зависимост от живото тегло -тук става дума за овце, които пашуват.
Другото нещо, което може да се направи, и за което вече няма оправдания, че било скъпо или го няма на пазара, това е т.н безсолно солевия режим  – прибираме всички буци сол  в продължение на 7-8 дни. След това в концентрирания фураж се добавя  по 20 грама сол на ден, на глава в продължение на 7 дни, като успоредно с това им се предоставя възможност да пият вода на воля, през целия ден. Големите буци сол отноно се връщат на местата си. След 5-6 дни започва масово размърляне на овцете.
С други думи, това упражнение трябва да почне 20 дни преди пускането на кочовете. Трябва да се отбележи, че при слабите животни, не очаквайте ефект. Сол има, колкото искате, така че, това не трябва да е оправдание.
Все пак, да споменем и нещо за  Покълналия ечемик.
– Изхранването по 250-300 грама покълнал ечемик на овца на ден за 8-10 дни, повишава нивото на витамин “Е” в организма, и това е предпоставка за групово размърляне.
Хормоналните методи оставяме за бъдещето и мераклиите.

Вече писахме за подготовката на овцете, но към нея трябва да прибавим вземането на кръвни проби -20% за да разберем докъде сме с бруцелозата и разбира се, обезпаритизяване, чрез изкупване след стрижбата. Знаем, че е трудно мероприятие, влачещо след себе си много негативи, но няма как, трябва да се прави. Това трябва да се направи във всички овцеферми в района, в противен случаи файдата няма да е на 100%.

С тези няколко материала подготвихме овцете-майки, подготвихме кочовете и започва истинското заплождане на овцете. За него четете в следващия материал-част 4.

Михаил Михайлов

Свързани статии:

  1. 1 част – За случната кампания при овцете – кочовете

  2. 2 част: Случна кампания при овцете – Тестиси

  3. 4 част: Случна кампания при овцете – “секса” при кочовете, по време на случната кампания

2 КОМЕНТАРИ

  1. Докато работех като ветеринарен лекар в градчето Каспе, Арагон, понаучих някой тънкости в овцевъдството в Испания. Овцете в тази област не се доят.Използват се за агнета. Пазарът е самата Испания и арабските страни. Поради това заплождането е целогодишно. Стадото от например 1200 овце се запложда на четири пъти праз три месеца. Заделената група се маркира с пластмасови нашийници, после се поставят прогестеронови гъбички, а на четиринайстия ден при изваждането им се инжектира хорионгонадотропин. На другия ден при тези овце се пускат кочовете. А на самите кочове се поставят импланти с мелатонин месец и половина преди това.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук