Гърция изнася храни

0

Обикновено бяхме свикнали, всяка година през февруари, март гръцките фермери да запалят тракторите и да блокират границите. Те бяха там да защитават своите интереси. Тази година, въпреки пандемията, въпреки промените в сектор мляко, въпреки трудностите които имаха по организирането на дружество между мандраджии и производители, тракторите не се появиха по границите. Пишейки тези редове, трябва да ви кажем,че сме били по време на техните протести в Гърция. Знаем за какво става дума.  Никой не може да мине бариерите , отварят ги единствено за болни и деца.

Вече свикнахме с вируса, по-спокойно посрещаме големият брой заболели и съответно започнаха анализите за случилото се и съответно бъдещето.

Преглеждайки отчетите на страните се оказва, че единствената държава в ЕС, която увеличава износа си по време на пандемията е Гърция. Може би и това да е причина тракторите да си стоят мирно по селата, защото става дума за износ на храни. Щом се търсят храните, значисе търси и суровината.

Според пресслужбата на Националната банка на Гърция на 2 юли, през април-май, страната увеличава доставките на храна в чужбина с 9%. През отчетният период индексът на гръцките експортни поръчки възлиза на +13 пункта, докато основният и конкурент  Италия за същия период индексът и е -27 пункта. Основните артикули за износ на Гърция бяха маслини, кисело мляко, мед, киви и ябълки.

В допълнение, Националната банка на Гърция прогнозира, че напредъкът на страната на средиземноморския хранителен пазар може да донесе на гръцката икономика 1,2 милиарда евро годишно.

Нормално е първият въпрос да е, каква е причината за това. Специално за сектор мляко, нашето мнение е, че в Гърция се прие Наредба, според която, ако млякото не е произведено в Гърция, то продукта няма право да носи името на известните гръцки продукти със защитени имена – например сиренето Фета. Това важи също и за продукт направен в гръцка фабрика, но в друга държава.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук