Контрол на температурите при транспорт

време за прочит: 1 минута

След миналогодишния случаи с потъналия румънски кораб с 60 000 овце и многото смъртни случаи при транспортиране на животни, ЕС предписа строги мерки при предвижване на животните. За нас тези решения нямат кой знае какво значение, защото изискванията се отнасят за транспортиране на животни, което продължава повече от 8 часа, а ние на практика не изнасяме живи животни. За сметка на това обаче внасяме и трябва да сме запознати с тази Наредба.

Изискванията са на Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA) на Испания  и стартира план за контрол на температурите при транспорта на животните през лятото на 2020 г. Тези изисквания засягат транспорт от повече 8 часа до други страни, както в Европейския съюз, така и извън него.

Между 19 юни и 15 септември компетентният орган на мястото на товаренето на животните ще поиска от организатора на пътуването да предоставят  температурните записи на пътуването, заедно с връщането на бордовия дневник, който  трябва да се попълва по време на транспорта.

 Също така операторът, който управлява трансфера, предварително е проверил дали очакваните метеорологични условия правят възможно пътуването и че температурите вътре в транспортното средство ще са между 5 и 30 ºC, с допустимо отклонение от ± 5ºC функция на външната температура. В случай че записите показват, че температурите надвишават 35°C, съответният ще има санкция.

От друга страна, при пътувания с разрешени превозни средства за период до 12 часа, за които не се изисква система за регистриране на температурата, компетентният орган трябва да гарантира, че превозвачът предприема необходимите мерки, така че животните да бъдат адекватно обгрижвани.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук