2 част: Случна кампания при овцете – Тестиси

време за прочит: 5 минути

Нека най-напред ще ви запознаем, с някои поверия и факти свързани с тестисите:

Свързани публикации
1 част: Случната кампания при овцете – 2020 г

Мнозина смятат, че те са една дребна, незначителна и неестетическа част от тялото на коча, но грешат! Освен, че работата им е да осигурят поколението, тестисите имат и много други и значими функции.

– Да не си си мислите, че просто си висят там и бездействат. Напротив! Работата им е много интензивна, така че не ги подценявате;
– Тестисите произвеждат милиони сперматозоида всеки ден, които се смесват с бяла млечна субстанция, наречена сперма – течността, която се отделя при еякулация;
– В средновековието се смятало, че левият тестис прави мъжки агнета, а десният женски;
– “Авокадо” – означава тестис – Думата „авокадо“ идва от древен индиански език, с който са си комуникирали ацтеките. Именно те са кръстили този плод така, и наименованието му остава до ден днешен.
– През 16 век било забранено на жените да пеят в църковния хор и за това режели топките на момчетата, за да запазят ниските си тембри – Осакатяването на децата ставало по нареждане на самия папа, според който жените никога нямали да получат правото да пеят в църквите.
– По-големи тестиси – по-добре – има опити и резултатите показва, че по-големите тестиси произвеждат повече сперма.
– Не е проблем, ако единият е по-голям от другия.
– Те са изключително чувствителни. Както се казва, пипаите ги с кадифе.
– Когато е студено, тестисите се свиват. Това е така, защото за да произвеждат сперматозоиди, тестисите трябва да бъдат съхранявани на точната температура. При излагане на студ, скротумът намалява размерите си и се набръчква, защото тялото пуска импулси до него, за да запази топлината си.

Задача номер едно  на всеки овцевъд, още когато заделя мъжки агнета за разплод, е да провери дали тестисите са на мясотото си в скроталната торбичка, и дали са нормално развити. Това става също, преди всяка кампания. Тази операция е изключително важна, когато купуваме кочове, и към това може да се добави искане за направени изследвания за бруцелоидоза. Все пак, един коч струва дота пари. Ако пък се окаже негоден, тогава парите вече стават много, много пари.
С удоволствие ще ви разкажа, два интересни случая при закупуване на разплодници. Първото се случи в Казахската република, от където трябваше да купим 400 женски шилета и 20 коча. Нашия ветеринар, обаче пропуснал да опипа едни от кочовете, и той при пристигането му в България се оказа „вътрак”, и доктора отнесе и глоба за този си пропуск.
Втората случка беше още по-интересна. Направихме зайцеферма от Белгийски великан и трябваше да купим няколко разплодника. Отивам в Стара Загора на пазара за мъжки заек. Температурата десет градуса, десетина мъже пред две клетки, в които се мъдрят два великолепни екземпляра от породата. Единя сив другия черен. Колко струват питам, човека каза цената, която отговаряше на една средна пенсия. Вземам и двата. В това време, един възрастен мъж с гола глава, взе сивия заек и даде парите на купувача. Аз го пазаря от два часа, каза човека. Преди да дам парите, казвам на продавача – дай да му проверя тестисите. Възрастния мъж казва на другаря си – Иване, забравихме да му проверим “макарите”. Продавача майтапчия подхвърли. Да си гледал, за мен е пито платено. Двамата, им се разтрепераха ръчцете и пет минути не можаха да нагласят заека – все пак беше над 8 кг – докато му намериха тестисите. Тука са- казва единя. Купувача се успокой и извади една селска кърпа и си избърса главата и челото от потта. Кърпата цялата вода. При десет градуса под нулата си е направо рекорд.

Както се казва, за да проверим ”производството” на тестисите, трябва да се направи спермограма. Но по-важното е преди кампанията да се направи изследвания на кочовете за бруцелоидоза. Това изследване е включено в ДПП и се извършва от практикуващите лекари. Изследването е безплатно, като се заплащат консумативите на доктора. След излизане на резултатите, всички положителни кочове веднага се ликвидират. На съмнителните, се прави второ изследване. След приключване на кампанинята, отново се прави същото изследване, и ако има болни кочове, пак се бракуват. Защото, през не случния сезон, заболяването може да се предаде на здравите кочове, чрез педерастията. Като правило – преди кампания изследвайте вашите кочове за болести, предавани по полов път. Дори и да няма пари в момента за ДПП, вие си платете изследванията, не са толкова скъпи. В противен случай,  ако някой болен коч работи в стадото, се пригответе  да отидите до Рим и да не видите папата.

Следва част трета – подготовка на овцете и кочовете за случната кампания


 –Вътрак-мъж с един тестис

Михаил Михайлов

 

Свързани статии:

  1. 1 част – За случната кампания при овцете – кочовете

  2. 3 част: Случна кампания при овцете – „Секса” при овцете идва. ПОДГОТОВКАТА

  3. 4 част: Случна кампания при овцете – “секса” при кочовете, по време на случната кампания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук