1 част – За случната кампания при овцете – кочовете

След като минаха ядовете ни по стрижбата и реализацията на вълната /къде продадена, къде складирана или изхвърлена/,  навлизаме в т.н наречената „случна” кампания при овцете.
Най-важната кампания при овцете и най-много подценявана, защото парите не идват веднага, а трябва да се чака поне половин година. Освен това, точно в този период за подготовката и, фермерите имат куп задачи да изпълняват. Като се почне от доенето – все пак заветните 70 кг мляко от овца трябва да се постигнат. Следва прибиране на сеното или люцерната, започва и жътвата. Ремонт на кашлите и почистването на тезека. Някои пък свикнаха по това време да ходят на море, в което разбира се, няма нищо лошо.

В какво се изразява подготовката за кампанията:

Стадата – нормално е, да се направи преглед и всички овце, и имащите проблеми да бъдат бракувани – стари, с повредени вимена, слаби, болни, нископродуктивни. В това число, трябва да влязат и овцете, които не отговарят на развъдната програма, ако са под селекционен контрол.

Кочове: независимо, че съществува максимата – добър коч половин стадо, обикновенно ние отделяме най-малко внимание на тези животни. Разбира се, че има изключения, но като масовка е така. През цялата година ги оставяме на минимална дажба, защото не получаваме продукция от тях, и обикновенно ги подслоняваме в най-неподходящите помещения. Сещаме се за тях, когато дойде случната кампания, като си мислим, че като им дадем десетина дена по 500 гр ечемик /възможно най-неподходящия фураж/, ще ги подготвим да скочат стотина овце. С такива подвизи не може да се похвали дори и митичния Казанова. За да не се вайкаме, на десетия ден след започване на кампанията, че кочовите ни стоят с наведени глави и уши, и не се сещат за „булките” около тях, и да почнем да търсим от приятели или да даваме много пари за някое мъжко шиле, трябва да направим няколко неща.

 • доста преди кампанията, трябва да си направим преглед на кочовете, или още по-добре бонитировка, за тези които ги обслужват асоциациите. Бракуваните кочове трябва да излязат от стадото, и да бъдат подменени с нови такива. Дали стари или дзвизаци, всеки си решава сам. Задължително опипаите и се уверете, че има тестиси всеки коч, който смятате да закупите.
 • броят на кочовете трябва да е съобразен с броя на овцете майки, които ще се заплождат, и обикновенно за 50 овце се осигурява по един коч. Например в Румъния изискването е за 35 овце един коч. Ако не осигурим необходимия брой кочове, рискуваме още на десетия ден от началото на кампанията, на така наречените разплодници, да почнат да им се приплитат краката, и като видят овцете да се крият по ъглите на обора, като ученици.
 • Хранене – всички знаем, че спермогенезата при кочовете е непрекъснат процес. Образуването, узряването и отделянето на сперматозоидите трае 50 дни. Поради това, за де се прочисти половата система на мъжкия разплодник от застарелите и за производство на нови, качествени сперматозоиди, подготовката започва 2 месеца преди кампанията. С други думи, трябва поне 60 дни преди кампанията да подобряваме храненето на кочовете. То е ясно, че трябва да бъдат извадени от стадото. Да им се осигури хладно, чисто и просторно помещение за пребиваване. Всекидневно трябва да осигуряваме, разбира се, според породата, необходимите количества фураж – няколко кг люцерново сено, или завяхнала люцерна, свежо ливадно сено, ако имаме. От зърнените фуражи, от моя опит, най-добри са резултатите, ако храним цял овес и малко трици. Не е вредно да има по малко и от другите фуражи, но в никакъв случай ечемик. Тук трябва да се внимава с овеса, защото по това време има само пресен овес, да не допуснем някои разстроиства, а освен това, сочния фураж оказва и отрицателно влияние върху спермопродукцията. В допълнение, морковите вършат също добра работа, ама май го пише само в учебниците и не се прилага. Не е лошо да се добавят витамини /например тривитаминол/ и минерали. В най-напрегнатите дни, когато се разбира и издръжливоста на коча, е добре да им се дава мляко с жълтък и лъжица захар.Мероприятия: /по д-р Бонев/
 • Бонитировка на кочовете.
 • Провеждане на всички ветеринарни изисквания към кочовете преди кампанията.
 • Кочовете  да са здрави, с добър екстериор и добре развити семенници.
 • Обезпаразитяване за външни и вътрешни паразити.
 • Да се изследват предварително за бруцелоза или бруцелоидоза (заразен епидидимид).
 • Да се отглеждат отделно от овцете.
 • Да се хранят с достатъчно доброкачествени фуражи.

  Следва –  Кочовете-втора част.

Тезек: Говежди  и овчи екскременти премесени със слама, върху които са лежали животните. Могат да се ползват и за отопление.

Михаил Михайлов

Свързани статии:

 1. 2 част: Случна кампания при овцете – Тестиси

 2. 3 част: Случна кампания при овцете – „Секса” при овцете идва. ПОДГОТОВКАТА

 3. 4 част: Случна кампания при овцете – “секса” при кочовете, по време на случната кампания

13 КОМЕНТАРИ

 1. Моля, използвайте снимки от български породи овце. Излезте малко от офиса. Разходете се по оборите. Снимайте малко от българската овчарска действителност.

  • ТОВА СА БЪЛГАРСКИТЕ ПОРОДИ МИТКО КОИТО СА НА СНИМКАТА .ТОВА КОЕТО СЕГА ОТГЛЕЖДАТЕ СА КРЪСТЕНИ КРЪСТНИКА НА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО В.НИКОЛОВ.

 2. Аз знам че най добре е на 25-30 овце един коч да мърля. Тогава са най качествени приплодите.

 3. КОЛЕГА МИХАЙЛОВ ОТ ВАС ЧУВАМ ,ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ОВЦЕ СЕ СТРИЖАТ И ИМАТ ВЪЛНА.ТЕЗИ НОВИТЕ ОВЦЕ ИЗМИСЛЕНИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ/за европейско развитие на България/ ТАКЪВ ПРИЗНАК КАТО ВЪЛНОДАЙНОСТ НЕ Е ЗАЛЕГНАЛ В НИТО ЕДНА СЕЛЕКЦИОННА ПРОГРАМА.ТО БИВА БИВА НЕКАДЪРНОСТ НО ПЪК ЧАК ТОЛКОВА НЕ БИВА.АКО В.НИКОЛОВ Е МАЛОУМЕН ТО ТОГАВА КЪДЕ СА ДРУГИТЕ КОЛЕГИ КАТО ДЕЛИОРМАНСКОТО ДЕТЕ ЧУДО М.ПАНАЙОТОВ И ДРУГИ КОЛЕГИ.

 4. Абе аз до преди няколко години: прегарях овцете до края на юли ,прибирах си балите люцерна ,слама ,зърно ,там квото ,и от 1ви – 10ти август отивах на море по за 30 – 40 дни ,пък сега от няколко години не моя да си помисля вече за море ,миналата година отидох на десети август за два дни ,и ми откраднаха овцете ,мойте пастири де ,продават ората елитни животни по избор ,по 50 лева ,трампи правят за 6 овце дават и вземат кон ,та взели два коня , и 4 овце продали по 50 лева…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук