Овцеферма със 100 000 бр овце

време за прочит: 1,5 минута

Най-голямото в света овцевъдно стопанство е Ceylanpınar, в Турция. Овцете са от породата Аваси и в определени периоди броят им достига 100 000.

Управителят на предприятието казва, че целогодишно се отглеждат 35 000 овце майки от породата Аваси. Ражданията са през ноември-декември, а елитните стада вече представляват 35-40 процента от поголовието. Овцете се отглеждат в 12 обекта. Млякото се получава  с автоматични системи за доене, и  се охлажда в танкове.  Доенето продължава 5-6 месеца, а средния млеконадои от овца за доилната кампания е от 180-200 кг мляко за цялото предприятие. При Елитните стада мекодобива достига до 270 кг.

Управителят казва също, че агнетата и овцете се събират по метода, наречен „смучене“, защото  ги отглеждат в различни помещения. Агнетата откриват инстинктивно майката при пускането едновременно на стотици агнета едновременно. Целогодишно се отглеждат разплодни животни, както и 15 000 броя агнета за клане.

Овцата Аваси, известно като арабската овца, е порода, която може да използва най-добре топлите климатични условия и лошото пасище. Една от най-важните характеристики на тази порода овце, чиято главата е кафява и бяла, е увисналите и дълги уши. Тази порода с дължина на ушите около 16 инча. Овцете Аваси, представляват 3,9% от общата популация на овце в Турция.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук