И.П.И. : рейтинг на прозрачност на общините

0

Статията е част от поредицата на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика

Ежегодно Програма Достъп до информация (ПДИ) обновява своята оценка на прозрачността на институциите, в това число на местната администрация. Oценките представяме тази седмица на „265 истории за икономика“.

Рейитинг на ПДИ за активна прозрачност на общините 2020 г.

Изследването оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

През 2020 г. най-висок рейтинг получава община Търговище (95,7), следвана от Белослав (93,5) и Сливен (91,5). От обратната страна застават Земен (22,6), Етрополе (25) и Твърдица (27,8), като според ПДИ те са най-малко прозрачните общински администрации.

Сред най-големите общини  на първо място по прозрачност се нарежда Столична – с рейтинг от 78,8, следвана близко от Варна (78,3), а Пловдив е оценен със 76,6.

Защо е важна прозрачността на общинската администрация?

  • Хората вярват повече на администрация, която публикува информация и отговаря на запитвания бързо и добронамерено;
  • Възможностите за корупция намаляват, когато се публикува възможно най-много информация за работата на общинската администрация;
  • Гражданите са по-активни в публични обсъждания, по време на които се решават местни проблеми, ако достъпът до информация е навременен, добре организират и лесен;
  • Трудни решения за местното развитие се подкрепят по-лесно от общността, ако хората разбират и са информирани за предизвикателства, т.е. мандатът на доверие се получава по-лесно от по-прозрачните и отворени общини;
  • Политическата конкуренция е по-отворена, когато е ясно какво се случва в общината;
  • Липсват съществени извинения да няма висока степен на прозрачност – технологиите се използват масово, а инфраструктурата (организация на работа вътре в администрацията) е налице и на практика става въпрос наистина за целенасочено решение на една община дали ще бъде прозрачна ли не.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук