1 част: Случната кампания при овцете – 2020 г

време за прочит: 5 минути

За предстоящата случна кампания при овцете, както винаги не сме подготвени. А тя е вече на „вратата“ на овцефермите. Някой ще каже – и миналата година бе така и се оправихме. Ама лошото се случва веднъж и е достатъчно да ви върне след стартовата позиция.

Овцете са отдавна остригани, топлото време настъпва и млякото пада. Дъждовете, които са редовни засега спомагат за зелени площи, които пък предизвикват разгонването на овцете. И следват въпросите. Направени ли са изследвания за Бруцелоза и Бруцелоидоза. Може би това е и най-важното в началото. Следват проби и за поне 25% от овцете. Следват и въпросите- Кочовете в разплодна кондиция ли са. С какъв фураж са хранени, за да могат сперматозоидите да препускат. Имат ли полов инстинкт или гледат срамежливо в земята. Овцете-майки подхранени ли са поне петнадесет дена преди пускането на кочовете, приложена ли им е безсолно-солевата диета или да им се даде покълнал ечемик. Това не го пише само по учебниците, някои овцевъди го правят. Фермера има ли план за управление на случната кампания. Както казах, някои път минаваме по ръба на бръснача и оцеляваме, но все някога идва Видьов ден с необратими последствия за фермата.

Навремето, когато се използваше изкуственото осеменяване масово във фермите, случната кампания беше най-важната кампания в овцевъдството. Нищо,че от нея не се получаваха пари, а само се даваха. Но от резултата и зависеше какви пари ще влязат в касата. Обикновено, с контрола на  подготовката на кампанията бяха ангажирани най-отговорните хора в окръзите, колкото и да е чудно за някои. Започваше се с опреснителен курс за бригадирите на овцеферми по отношение на кампанията. Кочовете се преглеждаха от селекционерите и съответно негодните се бракуваха. Следваше сформирането на стадата и изваждане на бракуваните овце. Разбира се изследвания за заболявания.

След приключването на кампанията отново изследвания и болните кочове се бракуваха. Опасно е в депото да влезе заразен коч, защото болните кочове я предаваха чрез педерастия.  Следва поне три седмици подготовка на овцете с подхранване с концентриран фураж и съответно безсолно-солева диета и по-рядко покълнал ечемик. Кочовете – пепиниери и пробници се хранят както се казва на воля месец и половина преди началото на кампанията. Основната дажба трябва да е овес. Ечемик в никакъв случай.

 Случен план задължително, като се целеше хем да се избягва родството, хем да се получи най-добрата комбинация за да се подобри продуктивността на поколението. По него време се вземаха добри пари и за вълната. Млякото ставаше на сирене, което се продаваше на много добра цена за арабския свят, а агнешкото бродеше из Азия, Африка и Европа.

Следваше разработването на кочовете. Поне десетина дена преди кампанията се получаваше сперма от разплодниците. Приготвяха се престилки, които трябваше да са удобни, от мек плат и да се перат всеки ден. Спермограмата беше последното препятствие, което трябваше да преодолее коча за да влезе в стадото. След такава подготовка, просто няма начин да не се заплодят овцете в кратък срок.

Не случайно  споменах – план за управление на случната кампания. Сега в почти на 100 процента се използват метода на естественото заплождане. Едва ли всички овцевъди си правят труда да получат сперма от кочовете и проверят качеството на спермата. Много пъти кочовете скачат, ама в спермата няма никой. Някой казват, аз ги пускам от ръка. Наистина има такова понятие, но не и действие. Който ви го казва, че използва този метод просто В(ви лъже. Е, може някъде да се прилага, но това е много рядко.

Обикновено, кочовете в полските райони трябва да влязат в стадата в началото на юни. През август се открива кампанията в предпланината и планината. При високопродуктивните млечни стада, нещата стоят по друг начин и няма да ги коментираме.

Тази година ни чакат и приятни изненади. Съгласно програмата за работа на развъдните организации в овцевъдството, им бе осигурен паричен ресурс за създаване депа за отглеждане на кочлета. РО на Ил дьо Франс, проведе дори търг за разплодни кочове. Предстой и другите асоциации, които имат депа да раздадат младите кочове. Също така, миналата година се започна и изкуствено осеменяване и при козите, което приключи с много добри резултати. Ясно е едно, че по отношение на кочопроизводството сме в началото, а по изкуственото осеменямаве правим прощъпулник.

Ще публикуваме поредица материали свързани със случната кампания при овцете в които подробно ще ви запознаем с най-важните и по-малко важните неща, които трябва да се направят, за да имаме една добра кампания.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук