“Дървените” кози на Мароко

време за прочит: 2 минути

Мароканските козевъди са си решили въпросът с пасищата. Първо там ги няма и второ и да ги има няма субсидии.

Чума по овцете и козите в Мароко

Мароко е африканска страна, характеризираща се с горещ и сух климат, в резултат на което растителността е лоша и няма достатъчно хранителна стойност, а това е трудно за животните да оцелеят в такива услови, и едно от основните изисквания за всички домашни любимци.
Едни от тези домашни любимци са козите. Всеки знае за нейната приспособимост, но мароканската “дървена коза” надмина всичките си роднини.

Острият недостиг на фуражни площи я принуждава да пасе даже по върховете на арганите, а това са дървета с трънливи клони и кокалести, огънати стволове.
Това растение е ендемично и расте само в югозападната част на на малка площ в западния район на Алжир. Аргановото масло е най-скъпата растителна мазнина в света, която е много ценена в козметиката и готвенето. Тя се нарича още “Златен Мароко. Един литър от този продукт струва около сто американски долара!

Мароканските кози пасат по дърветата в долината Сус, както и по крайбрежието на Атлантическия океан между градовете Свайра и Агадир. Тези места са обявени за национален резерват.
Основната задача на местните овчари е своевременно да ограничават козето стадо от един арган в друг, без да позволяват на животните да седят дълго време на определено дърво. Проблемът е, че 8-10 индивида с огромна скорост могат напълно да оглозгат едно дърво, без да оставят нито един плод върху него. Но именно от тях се произвежда аргановото масло, известно в целия свят.

Между другото, аргана достига височина от осем до десет метра, така че мароканските кози могат да бъдат записани като едни от най-добрите катерачи.
Какво е десетметровата височина в сравнение с тези горчивите, но толкова вкусни и питателни арганови ядки?
Кози-катерещи дървета могат да бъдат намерени само на едно място в света – в югозападната част на Мароканското царство, между Есауира и Агадир.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук