Овцете на Великобритания

ВРЕМЕ ЗА ПРОЧИТ: 3,5 МИНУТИ

Защо пишете за овцете на Великобритания, ще зададе някой този съвсем нормален въпрос. Отговорът е още по нормален – защото Великобритания е държавата номер едно в Европа по отношение броят на отглежданите овце. В началото на миналия век овцевъдството там е било още по- развито. Основното препитания на обикновените хора е било въгледобива. За да копаеш обаче трябват доста сили. За да си силен трябва да си хапваш месо. Но не „елегантното“ месо, а овче месо с повече лой. Поради тази причина, тогава са се създали именно  доста месодайни породи овце.

 • Изчислено е, че в света има около един милиард овце. Обединеното кралство е дом на 25% от стадата овце в ЕС и 3% от глобалното стадо, произвеждащо една трета от овче месо в ЕС и в момента е шестия най-голям производител в света.
Страна Общ брой овце Овце-майки
Великобритания (2015) 33 337 000 16 240 000
Англия (2015) 15 142 000 7 057 000
Шотландия (2015) 6 701 376 2 588 174
Уелс (2014 г.) 9 739 000 4 766 000
Северна Ирландия (2015) 1 989 674 890 300
Република Ирландия (2014 г.) 3 581 818 2 420 374
Австралия (2015) 71 000 ,000
Нова Зеландия (2015) 29 500 000
 • През пролетта повечето овце в Обединеното кралство раждат агнетата си, но агнетата могат да се родят по всяко време между декември и май, в зависимост от системата и местоположението. До момента, в който раждат, овцете са бременни в продължение на пет месеца.
 • Може да си мислите, че блеенето на всички звучат еднакво, но овцете разпознават агнетата си по призива им, когато се скитат твърде далеч или се смесват със стадото.

 Овцете се наричат ​​„преживни животни“, защото имат четири стомаха.  .

 • Във Великобритания има повече от 90 различни породи и кръстоски овце и всички те имат значение. Някои могат да оцелеят в планините (дори в дивата природа на Шотландското високопланински район), някои са наистина добри майки!
 • Около 60% от земеделските земи във Великобритания са подходящи само за отглеждане на трева. Отглеждането на овце и говеда е най-подходящият начин да се превъре тази трева в здравословна храна, която хората на кралството може да яде.
 • Земята, която може да отглежда само трева, рядко (ако изобщо е) се обработва, което означава, че въглеродът е заключен в земята и не се отделя в атмосферата, за да допринесе за проблемите на изменението на климата. Частните площи и земеделските земи в Уелс съхраняват 400 милиона тона въглерод. Тази земя също задържа и филтрира дъждовна вода.
 • Повече от 40% от развъдното стадо е разположено в планинските райони на Великобритания и не случайно овцете са и най-много в туристическите  райони, тъй като овцете създават и продължават да поддържат емблематичните пейзажи на страната.
 • Освен, че създават красиви пейзажи, овцете също подкрепят дивата природа и растителното биоразнообразие. Без овце нашата пасища и по-специално горската земя, биха били застигнати от храстовидна и груба растителност, ставайки по-малко ценни за много видове растения, дребни бозайници и наземни гнездящи птици и изложени на риск от екологични щети от горски пожари.
 • Овцете имат плътна вълнена козина, наречена руно, за да ги предпази от времето – горещо и студено. Вълната е най-устойчивото влакно в света. Това е естествен продукт от жизнения цикъл на овцете и благосъстоянието на овцете се подобрява чрез остригването им.
 • Възрастните овце произвеждат едно руно годишно, което умело се отстранява от стригачите. Това струва на фермера навсякъде между 0,90 – 1,10 лири на овца за процеса на стригане и те могат да получат за вълната от 0,50 до £ 3,00 на руно в замяна.
 • Вълната е била изключително ценна преди изобретяването на синтетични влакна и е била основа на икономически бум през 13 век. Ето защо в много градове и села виждате кръчми, наречени The Fleece, The Lamb and The Drovers Arms, тераси на Weavers’s Cottages и Grand Mill Houses. Днес приоритет в повечето стопанства е производството на месо, а не вълна, но Обединеното кралство все още има продукция от над 28 700 тона през  сезона 2015 г.
 • Селското стопанство има „мултиплициращия ефект“. Например в Англия има 34 000 души, заети в овцеферми, а други 111 405 в съюзническите отрасли, допринасяйки за заетостта от 291,4 милиона паунда. Това е страхотна новина за икономиката.
 • Когато купувате агне, внимавайте за логото на Red Tractor или регионалните лога като Welsh Lamb, Scotch Lamb, Quality Stand Mark England или Farm Quality Assured Northern Ireland. Тези лога означават, че всяка критична стъпка от веригата на доставки на храни се проверява независимо, за да се гарантира, че храната се произвежда в съответствие със стандартите за качество от фермата .
 • Яденето на агнешко месо е полезно за здравословна, балансирана диета, тъй като има много хранителни вещества в сравнително малко количество храна, включително желязо, протеини, фолати, цинк и витамини от група В.
 • Суровото агнешко месо съдържа само 8% мазнини. Обединеното кралство произведе близо 290 000 тона овче месо през миналата година, от които над една трета е изнесена по целия свят.
 • Средният човек във Великобритания изяжда 1,9 кг вкусно агнешко на година.
 • Обединеното кралство произвежда 298 000 тона овче месо годишно, от които 64% ​​се консумират вътрешно, а 36% се изнасят по целия свят.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук