Транспортиране на животни. Ще има ли проблеми

време за прочит: 3 минути
Преди няколко дни публикувахме материалът

Износът на живи животни трябва да продължи

В него и румънския евродепутат Даниел Буда и министъра на земеделието обявяват, че транспортирането на животни трябва продължи. Вероятно са знаели, че ЕС се гласи да приема решение за забрана на транспортирането на животни от Румъния.
Дали се води борба за пазари, само можем да гадаем, но е факт, че Румъния е един от най-големите износители в Европа на агнета и ЕРД за Израел. Румънците изнасят за много страни от Арабския  свят и имат подписани договори. Потъналият кораб с няколко десетки хиляди агнета през миналата година, обаче разклати много позициите им като износители и дори в края на лятото, и Европа ги заплаши със санкции, ако продължат в горещините да транспортират животни.
В петък обаче в Европейският парламент решиха да създадат комисия за разследване, която да разгледа предполагаеми нарушения в прилагането на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните при транспортиране в рамките на ЕС и извън него.
Задачите на комитета са:
Обхват: разследване на неизпълнение на правилата на ЕС за защита на транспортираните животни
Състав: 30 евродепутати,  които ще бъдат обявени по-късно от политическите групи.
Продължителност: окончателен доклад, който трябва да бъде представен в рамките на 12 месеца
Комитетът ще разгледа предполагаемото неспазване на  правилата на ЕС за транспортиране на живи животни в ЕС и в трети страни са сериозно и систематично нарушени. Той ще разследва предполагаемата липса на изпълнение и прилагане на разпоредбите на ЕС относно надбавките за пространство и помещенията за транспортирани животни, за тяхното поене, хранене, постеля, температурата и вентилационната система по време на транспортиране.
Бъдещите членове на комитета биха могли да проучат как Комисията и държавите-членки гарантират спазването на правилата на ЕС за работа с транспортирани животни, за пътувания на дълги разстояния, за предотвратяване на закъснения и за превоз на негодни животни и животни, които все още не са отбити. Те могат също така да проучат предполагаемия неуспех на изпълнителните и националните органи на ЕС да наложат правилата на ЕС за хуманно отношение към транспортираните животни също извън Съюза при преместване на живи животни от ЕС в страни извън ЕС.
източник: европарламент

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук