АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Зоонозата Ку-треска и данни за нейното разпространение и значение за Европа и България. Кои са рисковите групи? Как да се предпазим?

Обща информация за заболяването, причинител, пътища на предаване, клинични признаци и рискови групи
 Какво представлява заболяването Ку-треска?
 Coxiella burnetii е причинителят нa заболяването Ку-треска, описано за първи път в Австралия през 1937 г. От това първо описание знанията за този патоген и свързаните с него инфекции са се увеличили драстично. Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) разглежда целия напредък, постигнат през последните години по тази тема C. burnetii е вътреклетъчно развиваща се Грам-отрицателна бактерия, която заразява широк спектър от животински видове, както и човека.

Цената на агнешкото в Европа – нагоре

Като се имат впредвид цените на агнешкото месо през последните два месеца в Европа, безмилостната статистика показва, че те вървят нагоре и са достигнали до най-високите си нива. Причина за това са  намалелите обеми на предлагане в ЕС, което  влияе на динамиката на пазара.

Пръчопроизводство – задача номер едно

Както казахме, най-важната задача на асоциацията е да произвежда качествени разплодници. Защо?
Причините са много. Разбира се най-доброто е да се използва изкуственото осеменяване. Ако някой си въобразява, че масово ще се използват методите на ИО, просто се лъже. Някъде може и да стане, но това ще са единични стада. Ясно става, че заплождането ще е по естествен път. За да има все пак някакъв ефект от развъждането, козите трябва да се заплодят от качествени пръчове. Не тайна, че това не се случва в повечето стопанства. Използват се знайни и незнайни пръчове и пръчлета на 7-8 месечна възраст.

1 част/ Мащабно изследване на стадата с кози

Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) осъзнава колко е важно науката да бъде съчетана с практика. За целта на отчетно-изборното общо събрание е създаден експертно-научен съвет към АРМПК

Транспортиране на животни. Ще има ли проблеми

В петък обаче в Европейският парламент решиха да създадат комисия за разследване, която да разгледа предполагаеми нарушения в прилагането на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните при транспортиране в рамките на ЕС и извън него.
Задачите на комитета са:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук