Пазарът на овче мляко

0

време за прочит: 1,5 минута

Пазарът на овче мляко в Испания тази година е стабилен. При нас изглежда също сякаш  пазара е стабилен, защото не се чуват миналогодишните оплаквания за безобразно ниските цени, които се даваха за кг овче мляко  и забавени плащания. Каква е цената е трудно да се разбере, но се говори за цена от 1.10-1.20лв за килограм. За по големите производители стига 1.30-1.35 лв за кг, а имаме информация и за оферти от 1.45-1.50 лв.

Какво се случва в Испания. Всички затруднения, които донесе вируса бяха преодолени. Много бързо, млеката които не можеха да бъдат приети от мандрите, поради затруднения във връзка с вируса, бяха пренасочвани към други купувачи. Така че страха от изкупуване бе решен в полза на овцевъдите. Няма мляко, което да не е било изкупено.

 По този начин пазарът на овче мляко потвърждава своята стабилност, точно в момента, когато спада пикът на сезонното производство през пролетта.

 В този контекст средната цена през пролетта е била между 6,61 и 6,91 евро за десет килограма овче мляко. Това са цени  по-високи от преходната година за същия период.

 През следващите летни месеци се очаква, че цената ще достигне около 7,21 или 7,51 евро за десет кг. мляко. Краят на годината ще приключи с цена  от 8,11 евро за 10кг мляко.

У нас не може да има истински пазар за овче мляко, защото производството ни е много малко, всеки си дои когато си иска, нямаме система за месечна справка за цените на млякото, фуражите и добитото количество мляко. това означава,че трудно могат да се направят достоверни анализи и търсят инструменти за баланс на пазара, задоволяващ участващите в производството- овцевъди, преработватели, търговци и изкупвачи, които все още ги има.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук