1 част/ Мащабно изследване на стадата с кози

0

време за прочит: 5 минути

Екатерина Арсенова
сп. “Животновъдство”

АРМПК притежава най-модерната апаратура за изследване на соматични клетки

Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) и Тракийски университет, Стара Загора, още от 2017 г. имат споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването на животните. Създаден е специален екип от научни работници, които да работят по проблемите в козевъдството.

Членовете на АРМПК и обслужващите ги ветеринарни специалисти ще имат възможност да изпращат проби в акредитираната Университетска лаборатория при съмнения за заболяване при животните.

„Благодарение на проф. Иван Станков и проф. Михни Люцканов, както и останалите членове на екипа от учени ще имаме възможност да помогнем на фермерите за своевременно решаване на възникнали проблеми. Нещо повече – при невъзможност за изследване на специфични болести, пробите ще бъдат изпращани във водещи европейски лаборатории“, обясняват от асоциацията.

Отделно АРМПК е закупила най-модерната апаратура за изследване на соматични клетки. Асоциацията ще прави изследване на всички стада с кози. Към момента в световен мащаб няма разработени единни стандарти относно броя на соматичните клетки в козето мляко, за това с научна цел започваме изследванията. Това каза Деан Тодоров, председател на асоциацията, по време на отчетно-изборното събрание.

„Точността на апаратурата е 4 пъти по-голяма от тази в стандартните лаборатории. Асоциацията ще започне поетапно изследване на стадата в България, като разходите ще бъдат за наша сметка. На всички животни ще се извършват и индивидуални изследвания на качествените показатели на млякото“, коментира председателят на асоциацията Деан Тодоров.

Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) осъзнава колко е важно науката да бъде съчетана с практика. За целта на отчетно-изборното общо събрание е създаден експертно-научен съвет към АРМПК със състав:

доц. Пенко Зунев – ИПЖЗ, Троян (специалист козевъдство)

гл.ас. д-р Светла Стойчева – ИПЖЗ, Троян (специалист козевъдство)

проф. д-р Васил Николов – Аграрен Университет, Пловдив (специалист по развъждане, биология и биотехника на размножаването)

проф. дсн Иван Станков – Тракийски Университет, Стара Загора (специалист овцевъдство и козевъдство)

проф. двмн Михни Люцканов – Тракийски Университет, Стара Загора (специалист по здравеопазване на животните)

доц. д-р Станимир Йотов – Тракийски Университет, Стара Загора (специалист по акушерство и гинекология, изкуствено осеменяване)

доц. Христо Събков – Институт по мелиорации и механизация, София (специалист по механизация на процесите в козевъдството)

проф. д-р Борис Борисов – Русенски Университет (специалист по механизация в животновъдството)

инж. зооинж. Деан Тодоров – АРМПК;

зооинж. Радослав Бориславов – АРМПК.

Съветът се занимава основно с усъвършенстване на породите, както и провеждане на обучителни и информационни семинари по актуални за козевъдството теми.

„Нашето желание бе в съвета да включим доказани и уважавани специалисти с практика в съответната област. Благодарим на всички, че откликнаха на поканата и прегърнаха идеята ни за участие в съвета, както и за това, че със знанията и опита си ще работят за едно по-добро млечно козевъдство“, казват още от АРМПК.

Замисълът е да се издаде книга в помощ на козевъдите – както на тези, които тепърва влизат в сектора, така и на тези, които вече са утвърдени.

В нея ще бъдат представени различните породи, технологии на отглеждане, развъждане, осигуряване на фуражи, болести при козите, за да бъдат поне на пръв поглед идентифицирани от фермерите. От асоциацията предвиждат и приложна част като календар за мероприятията във фермата, хранене на козите и категориите животни с примерни дажби и други.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук