Генотипиране на кочовете

 Време за прочит: 3 минути

Спокойно, отнася се за Румъния. Заповед на министъра на земеделието Адриан Орос, която забранява издаването на сертификати за произход на кочове, които не са генотипирани, нямат тестове за устойчивост за скрейпи и тестове за бащинство. Това предизвика голямо недоволство сред Развъдните асоциации, които водят генеалогичните регистри на породите овце и  се занимават с официален контрол на продуктивноста  при овцете.

 ГЛАСЪТ НА ШЕЙПА. Най-богатите овчари в Румъния са тези, които продават овни с произход, а не тези, които продават вълна, и тези, които продават агнета, заяви фермерът на овцете Думитру Арделян, президент на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите Sălaj. Овчарят казва още, че Министерството на земеделието трябва спешно да провери стопанствата, които продават овни с произход, защото от 100 000 продадени овена 80% са фалшиви.

В румънското овцевъдно общество се оформиха два лагера, този, който настоява за тестове за генотипизиране и бащинство на кочовете с произход, за да се докаже дали тези кочове наистина имат произход или не,  и втория лагер, на онези, които оспорват това решение, и се страхуват от тестове за генотипизиране и бащинство, като дявола от тамян.

Не е тайна, че се злоупотребява с кочовете. Продадоха се много кочове със сертификат без да имат нужните качества. Говори се, че стада от стотина овце са произвели по стотина коча за една година.
Защо се заражда тази инфлация на кочовете? Тъй като най-голямата субсидия в отглеждането на овце, при  обвързаната помощ, е 17,71 евро/глава, се дава само на овчари, които имат поне един коч на 35 овце. Този коч трябва да е  със сертификат за произход, вписан в генеалогичния регистър на породата. Досега по тази схема са продадени над 100 000бр кочове със сертификат, но овчарите се съмняват в написаното. Ето защо, чрез въвеждането на генотипизирането на всеки коч за продажба се цели подобни измами да бъдат сведени до минимум.

Обявената от министъра заповед е крачка напред, тя е добре дошла за овцевъдите, които наистина работят във фермите. Овцевъдите вярват , че след като тези тестове са задължителни, ще бъде много трудно да се извършат фалшификации. Хората, които се занимаваха досега с търговията на кочове, дори бяха наречени „умни овчарски момчета” .

 Няма повече умни  момчета!  Обяви  министърът на земеделието Адриан Орос на пресконференция.  Той  заяви, че започва генотипирането при кочовете използвани за разплод. Те ще бъдат тествани за устойчивост на скрейпи, смъртоносна болест при овцете без лечение. Заедно с тестовете за скрейпи, овните ще бъдат подложени и на тестове за бащинство, показващи родителността и едва след извършването на тези тестове ще се издават сертификати за произход за екземплярите, които принадлежат към породата и които наистина са с произход. Досега тези тестове не бяха задължителни и се подозира, че много сертификати за произход са неверни. Разбира се коча трябва да отговаря на всички екстериорни изисквания на породата и останалите признаци за продуктивност.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук