Износът на живи животни трябва да продължи

 време за прочит: 2 минути

Евродепутатът – „бръснача” на румънските земеделци – Даниел Буда, заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП, каза:

“ЕС никога не трябва да забранява транспортирането на живи животни!

Тази крайна мярка би повлияла непоправимо не само на румънския износ и загубите биха били колосални. Религиозните традиции в Близкия изток, изискват клане, особено на овце, след определени ритуали и само у дома. Забраната за превоз на живи животни ще означава, че само за 24 часа тези пазари, които държат  Румъния, Франция, Ирландия и Гърция, ще бъдат заети от други държави от МЕРКОСУР, Нова Зеландия или Австралия.

„ Тези проблеми могат да бъдат решени чрез законодателство, а не чрез анкетна комисия. Комисията  изобщо няма конструктивна инициатива. Единствената и цел е да спрат транспортирането на живи животни. Опитах се да проверя и  възможността за клане на животни в рамките на Европейския съюз. Уважаеми колеги, не е възможно! Тези страни от Близкия Изток имат нужда от живи животни и това е единственият начин да имаме търговски отношения с тях. В Румъния например голяма част от брутния вътрешен продукт (БВП)  идва от този транспорт на живи животни, така че всяка сериозна дискусия по този въпрос ще доведе до загуба на тези пазари “, спомена Даниел Буда в изказване в Европейския парламент.

В писмен текст румънският евродепутат посочва, че: „Проблемите в системата, които съществуват без обсъждане, трябва да бъдат решени както чрез изменение на законодателството на европейско ниво, така и чрез създаване на механизми, които да гарантират правилното прилагане на това законодателство в държавите. -членки. Румъния определено показа, че уважава това! “.

„В стратегията„ Фермата до масата “има много ясен график какво означава да се подобри законодателството в тази посока. Това е законодателната процедура, която трябва да покажем в публичното пространство, че тя трябва да бъде спазвана. Знаем, че има проблеми, но този въпрос се решава навреме чрез законодателни промени, когато е необходимо, и, разбира се, за да се гарантира, че се прилага правилно в държавите-членки. Не крия факта, че в Румъния имаше сериозен проблем, свързан с транспортирането на живи животни, когато 15 000 животни се удавиха, но след този злощастен инцидент бяха предприети редица мерки за предотвратяване на подобни събития. От друга страна, нека бъдем сериозни, а самолетите все още падат! Това не означава, че вече не летим със самолети!

Източник: ЕП

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук