Цената на агнешкото в Европа – нагоре

0

време за прочит: 2 минути

Като се имат впредвид цените на агнешкото месо през последните два месеца в Европа, безмилостната статистика показва, че те вървят нагоре и са достигнали до най-високите си нива. Причина за това са  намалелите обеми на предлагане в ЕС, което  влияе на динамиката на пазара.

Кетъринг операторите в много европейски страни се готвят или вече  отвориха  отново кухните, което стимулира търсенето на агнешко месо, а цените също се повишиха. Намалените обеми на доставка в Обединеното кралство, също помогнаха за поддържане на стабилни цени в ЕС-27. През първото тримесечие на 2020 г. вносът на овче месо от  Обединеното кралство е спаднал до 12 336 тона, което е с 34% по-малко от първото тримесечие на 2019 г. През същият период вносът от Нова Зеландия, другият основен доставчик на ЕС, беше малко по-висок, отколкото през предходната година. Но този малко по-голям обем не беше достатъчен, за да предотврати годишният нетен спад в общия внос в ЕС-27 от 18,5%, пише  NAK.

Средната цена на тежките агнета в ЕС нарасна до 576,4 EUR/100 kг през 21-та седмица, приключваща на 24 май 2020 г. Тази стойност е с 1,4% по-висока от предходната седмица и със 7,5% по-висока от цената, регистрирана за същия период на миналата година.

Цените бяха значително по-високи в Ирландия (+ 2,4%) и Германия (+ 2,4%), както и малко по-високи във Франция и Испания.

Като се има впредвид, че пазарните цени са доста силни, засега има много малък интерес към схемата за помощ за частно съхранение, открита от Европейската комисия в отговор на пандемията COVID-19. До 27 май 2020 г. по тази схема са били съхранявани само 125 тона овче месо, цялото количество е в Испания, което е и съвсем нормално. Испания е номер едно по броя на отглежданите овце в ЕС.

източник: NAK

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук