Скакалците – те идват

0

време за прочитане: три минути

Едва ли сме си и помисляли, че някога ще пишем за скакалци. Да, писали сме за тях като бъдеща храна доставяща много белтък, но като за завоеватели не. Малко след нашествието на коронавируса, скакалците се надигнаха и поеха своя кръстоносен поход. Той започна през март от Южна Азия, Източна Африка, Индия и отскоро в Пакистан. Както винаги потърпевши са земеделските производители. Атаките са пагубни, защото броят на скакалците е голям и ако ятата стигнат до ферма, само за 30 секунди са „обръснали“ всички култури! Лошото е, че скакалците се множат и няма никаква индикация за изчезване.

Някои от тези рояци са с големината на големите градове и  могат да изминават до 150 километра на ден.

Открит е пакостника. Това е Пустинният скакалец, той е много малък, но цял рояк може да консумира огромни количества храна. Според ООН, рояк, съдържащ между 40 и 80 милиона скакалци, може да изяде „същото количество храна, което ядат около три милиона души на ден“.

Унищожаването на безброй стопанства от скакалците, което продължава от месеци и не показва признаци на спиране, е достатъчно основание да бъде голяма глобална авария.

Освен това Международният спасителен комитет казва, че това последно поколение скакалци е най-голямото зло от всяко зло досега. Най-голямата инвазия на скакалци за последните 70 години.

През първата половина на април експертите съобщиха за компактно стадо насекоми с повече от 100 милиарда екземпляра, което обхваща площ от почти 2500 квадратни километра, това е приблизително с размерите на европейска държава като Люксембург. Подобно нашествие не е имало от началото на 50-те години.

“Четвърто поколение пустинни скакалци до 8000 пъти по-големи от предишните рояци може да унищожи културите в началото на сезона”, се казва в изявление на Организацията за храните и земеделието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук