АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Сега е време да заделим кочлета

В стадата има по няколко коча, и то нито да ги отделяш в отделна група, нито да ги водиш със стадото.
По същия начин това звучи и за младите мъжки агнета-кочлетата. Там пък нещата са още по-зле. Сякаш, което оцелее. Сега, в големите овцеферми за това е намерено решение. Малките мъжки са в отделна група, а старите кочове се отглеждат самостоятелно.

Прочетете повече: ТУК


Инструктажът и подписа са задължителни при работа с животни

Трябва да се спазва Инструкция за безопасна работа при отглеждане и обслужване на животни. Задължително да има тетрадки за инструктаж и същия да е корктно проведен и след това да има подпис на изпълнителя.
Ние няма да ви предоставим никакви документи, защото те се менят непрекъснато. Но ви препоръчваме да посетите Инспекцията по труда, и да получите точна информация, какво трябва да свършите в тази връзка.

Прочетете повече: ТУК


ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО за електронна идентификация на дребни преживни животни

Презентация

Прочетете повече: ТУК


Даниел Буда: Прасета в домакинствата ще има

Евродепутатът подчерта, че „изключително важно е тези, които извършват подобни дейности, да са наясно с необходимостта да спазват минималните условия за биологична сигурност“:
„Те трябва да осъзнаят, че не им струва много да сложат някакви „ръкавици на ръката. Усилието да поставите торба с дървени стърготини с дезинфектант в тавата пред кочината не съперничи на прекрасния вкус „на домашен бекон“ или на наденицата с боб която яде през цялата година.

Прочетете повече: ТУК


„Имаме развъдни асоциации, които стоят много стабилно и професионално в развъдната…

Днес сме в Изпълнителната агенция по селекиция и репродукция /ИАСРЖ/ и ще Ви срещнем с нейният изпълнителен директор – зооинж. Георги Йорданов. Той беше любезен да ни посрещне в своя кабинет и да ни разкаже за Агенцията, която е оторизирана да контролира развъдната дейност в Република България; за целите, мисията и функцията на тази институция; за постигнатото до момента и за това, което предстои.

Прочетете повече: ТУК


Ваксини срещу МИКРОСПОРИЯ и ТРИХОФИТИЯ по домашните любимци

Презентация

Прочетете повече: ТУК


Копитен гнилец – кой си ти?

Предразполагащи условия,които водят до намаляване на общата и локалната резистентност на животните е грешки в гледането, храненето и експлоатацията на животните – храненето с недостатъчен и некачествен фураж с недостиг на витамини, макро – и микроелементи, поддържащи непропускливостта на епитела и здравината на копитния рог/витамин А и С,калций,фосфор,сяра и др./.

Прочетете повече: ТУК


Профилактична програма в животновъдството

В края на годината изтича тригодишният срок за Провеждането на  Националната  Профилактична Програма за Надзор, Контрол и Ликвьидиране на Болестите по Животните и Зоонозите за периода 2018 – 2020 г – 2023 г. Става дума за известната на всички животновъди Държавна профилактична програма. Една изключително важна програма от организирането и прилагането ú зависи изключително много икономиката на стопанствата. До влизането на новата програма има само шест месеца. Готови ли сме за нейното обсъждане и приемане.

Прочетете повече: ТУК


Започва стрижбата – какво ще правим получената вълна

След агнилната кампония започва доенето. През юни с първите горещини започва и стрижбата на овцете. Една кампания, която овцевъдите ненавиждат. Съпроводена с намаление на млякото, липсата на стригачи, плаща се, без да се получават нищо. И накрая много вълна, и се чудят какво да я правят. Дори и на безценица, купувачите са малко. Следват забранени действия с палене на вълна или изхвърлянето и на скришни места.

Прочетете повече: ТУК


Припадъци при козите

Когато козите се чувстват в опасност или са уплашени, те изпитват пълна мускулна парализа и животното губи способността си да се движи в продължение на 10-15 секунди, без да изпитва абсолютно никаква болка и е в съзнание. Да се съпротивлява в това положение е невъзможно,  козата пада на една страна и се простира на краката си.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук