Производство на мляко – април 2020 г

0

време за прочит:  3 минути

След публикацията на анализа

Производство мляко – март 2020 г

дойде ред да направим и анализ за месец април.

През месец април 2020 г млекопреработвателните предприятия са преработили 64 620 т краве, овче, козе и биволско мляко.  С други думи, произведено е в повече от месец март 3508 т.
В сравнение с март 2019 г е произведено в повече 2324 т мляко.
За първите четирите месеца на настоящата година е получено  229 979 т мляко, което е с 16 040 т в повече от същия период за миналата година.  Увеличеното производство  мляко се дължи  на благоприятните климатични условия, по големия брой отелвания и може би, карантината, която принуди фермери и работници да прекарват повече време във фермите.

От 215 000 хиляди млечни крави, регистрирани в началото на годината са получени 221 106 т мляко. Както и да го въртим това количество мляко и математически и биологически, цифрите /фактите/ показват, че за периода от една четвърт на годината сме получили по 1026 кг мляко от крава.

През април от биволиците, овцете и козите е преработено 5246 т мляко, докато през март е преработено 1938 т, което е и съвсем нормално, имайки се в предвид, че голяма част от овцете през март не се дояха.

За първите четири месеца е получено 8873 т мляко от биволици, овце и кози, а за миналата година тази цифра е 7711 т или с 1162 т повече. Само за април са предадени 4577 т от тези млека, което е обаче по малко с 600 т в сравнение с април 2019 г…

Съвсем нормално е при повече преработено мляко да има и повече сирене  – плюс 211 тона в сравнение с март. От началото на годината е произведено с 3701 т сирене в повече в сравнение първите четири месеца на миналата година. При маслото нямаме големи разлики, в сравнение с март – плюс 6 тона.

Произведени са през април и 997 т имитиращи сирена, което е 262 т по-малко от месец март. В сравнение с първите четири месеца на миналата година имаме  обаче увеличение  с 347 т. От тези цифри не трябва да си правим изводи, че сме увеличили консумацията на такива сирена. Една част от това сирене се изнася също.

Като заключение може да се каже, че независимо от ненормалната обстановка за работа, жестоката пандемия, която връхлетя животновъдите, те успяха да се концентрират и увеличат производството в сравнение с февруари тази година и миналата година.

Могат да се направят и някои изводи:

 • произвели сме повече краве мляко от миналата година, за същия период от по-малък брой крави, но сме определено с нисък среден млеконадой / 215 000 бр сега, срещу 235 000 бр за 2019 г/;
 • получените близо 9000 т мляко за първите четири месеца на годината от биволици, овце и кози, са прекалено скромна цифра и има голямата опасност да получим по малко мляко отколкото миналата година;
 • при всички случаи ще се сблъскаме и със сушата, което означава по-малко зелен фураж, слама, сено и съответно по-високи цени на фуражите.
 • топлото време е съпътствано и с топлинния стрес, най-вече при кравите. Температури над 22 градуса стават опасни за животните;
 • в момента върви стрижбата при овцете, което означава и падане млякото надолу;
 • накрая: идват трудни месеци за фермерите – животновъди;
  Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

  Download [228.23 KB]

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук