Започва стрижбата – какво ще правим получената вълна

След агнилната кампония започва доенето. През юни с първите горещини започва и стрижбата на овцете. Една кампания, която овцевъдите ненавиждат. Съпроводена с намаление на млякото, липсата на стригачи, плаща се, без да се получават нищо. И накрая много вълна, и се чудят какво да я правят. Дори и на безценица, купувачите са малко. Следват забранени деиствия с палене на вълна или изхвърлянето и на скришни места.

Миналата година писахме как румънците частично са решили този проблем. Овцевъдите получат финансова подкрепа от 1 лея на килограм  продадената вълна, съгласно неотдавна прието правителствено решение. Това е минималната схема за минималната помощ, която има финансиране от 36 милиона леи, отпуснати от държавния бюджет. Общият размер на минималната помощ  предоставена на бенифициент, не може да надвишава сумата от 15 000 евро за период от три финансови години. Бенефициерите  трябва да  имат овцевъдно стопанство,  регистрирано в Националния регистър  и да докажат продажбата на количеството вълна, за което те искат подкрепа. Освен това са създадени  20 центъра, които купуват  вълна от овцевъди, с общ капацитет от около 30 000 тона.

Все пак в Румъния се отглеждат около 14 милиона овце, според Министерството на земеделието. С предоставянето на тази схема “de minimis” се цели повишаване на ефективността на сектора  овцевъдството, за да се намалят загубите на животновъдите. Освен това, схемата  стимулира създаването на центрове за събиране на вълната, ще създаде нови работни места, и ще стабилизира доходите на животновъдите.
Интерес към вълната вече има от Турция и други държави.

за Овцевъд & Козевъд -Костел Чита – Букурещ

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук