Даниел Буда: Прасета в домакинствата ще има

0

Най–големият защитник на румънските фермери и селяни евродепутата Даниел Буда отново застана пред своите. Не тайна, че в Брюксел е обсъждано забраната за отглеждане на свине в домакинствата в Румъния. Три години вече комшиите не могат да се преборят с Чумата по свинете. В тази връзка депутата Буда споделя във фейсбук страницата си.

„Реалностите на място потвърждават, че  отглеждането на прасета в системата на домакинствата ще има “дълъг живот”, да не кажа, че “ще бъде безсмъртно”. Имаше интензивна дискусия, включително в залите на брюкселските институции, че отглеждането на прасета в домакинската система трябва да бъде забранено. Или нещо подобно „няма да съществува“! Все още в Румъния отглеждането на прасета в домакинската система е повече от широко разпространено и процъфтяващо занимание. Ако погледнем данните за вноса, забелязваме, че Румъния внася „от чужбина“ свинско месо на стойност 700 милиона евро.
Изхождайки от реалността, че румънецът отглежда детето си с мляко и свинско месо и виждайки, че плевели и коприва или люцерна са заели мястото на посевите на царевицата в градините на хората, можем да осъзнаем, че поне за следващите „n“ години тази система ще продължи да съществува. Вече не вземам предвид факта, че има манталитет „Как, господа, да нямам свиня, която да заколя на Коледа, защото селото и съседите ми ще се смеят! “

Евродепутатът подчерта, че „изключително важно е тези, които извършват подобни дейности, да са наясно с необходимостта да спазват минималните условия за биологична сигурност“:
„Те трябва да осъзнаят, че не им струва много да сложат някакви „ръкавици на ръката. Усилието да поставите торба с дървени стърготини с дезинфектант в тавата пред кочината не съперничи на прекрасния вкус „на домашен бекон“ или на наденицата с боб която яде през цялата година.

Реалността ни принуждава да имаме конструктивен подход, каза Даниал Буда, който посочи, че извън проблемите на индустриалния сектор на свиневъдството, които не са малко, трябва да разберем необходимостта да имаме система за отглеждане на свине в битова система, в така наречените малки стопанства, които също могат да допринесат за предотвратяване на обезлюдяването на селските райони. В същото време тук трябва да се спазват и условията за биологична сигурност “.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук