Защита на родното производство – приоритет

0

време за прочит: 2 минути

Заместник-министърът на развитието на селските райони и храните, Фотини Арабаци, сезира на 28 май, комисията по земеделие на Гръцкия парламент по наболели въпроси в земеделието.

 „Обща оценка е, че няма правен прецедент за затягане на санкционната рамка за гъркизация, която достига 5 години затвор и глоба от 300 000 евро, като може да достигне 600 000 евро, когато оборотът е над 10 милиона евро за тези, които използват незаконно имената на традиционни гръцки продукти, произведени в Гърция от гръцка суровина. С това те  подкопават доходите в селското стопанство и засягат  националната икономика “, посочи зам.-министърът .

„Гъркизацията“- този термин в Гърция се употребява, когато се използва чужда суровина за производство на традиционни гръцки стоки. Например производството на сиренето Фета от внесено мляко или произведено в друга държава.

Анализирайки новата институционална рамка в „битката“ срещу „гъркизацията“, подкрепяна от правителството с този законопроект, Фотини Арабаци се съсредоточи върху следните промени:
„До днес имаше„ гробно мълчание “относно елементите на „гъркизацията “. Към днешна дата със заповед на компетентния прокурор могат да се оповестяват данни за обвиняеми или осъдени лица за специални престъпления, свързани с „елинизации“. Това се отнася за онези, които реализират печалба с фалшиви географски указания и биологични продукти,.

Този законопроект предвижда: Лишаване от свобода от поне 3 години или глоба срещу всеки, който умишлено произвежда, внася, изнася, съхранява, разпространява или продава храна, която по време на Констатацията на компетентния орган е фалшифицирана и вредна за здравето му. И най-вече до днес нямаше специална строга рамка за защита на продуктите.. Въпреки, че тези продукти са национално съкровище на страната, което трябва да ги защитава и съответно да защити репутацията и доходите на производителите, които са  жестоко засегнато от нарушителите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук