БАБХ – Как се ваксинират лисиците срещу бяс, разказва д-р Анна Здравкова

0

Д-р Анна Здравкова, главен експерт в Дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите” разказва за ваксинацията срещу бяс при лисиците за сайта slrb.bg

Оралната ваксинация при лисиците се провежда вече над 10 години в България, от 2009-а насам, обикновено в две кампании – пролетна и есенна. За тези 10 години кампанията, която е финансирана от Европейския съюз, е дала отлични резултати, а последният регистриран случай на бяс по лисиците в България е от 2014 г в Благоевградско.

Главният експерт в Българската агенция по безопасност на храните Анна Здравкова поясни, че ваксиналната примамка се състои от капсулата с атенюирана ваксина щам „Сатберн“, която е опакована в атрактивни за хищниците субстанции – месокостно брашно, рибно брашно и други привличащи ги вещества.

Над 2 000 000 ваксини се разхвърлят в момента на над 50 000 кв. километра от 7 самолета на частна фирма. Пилотът Златина Георгиева, която има над 700 часа във въздуха, разказа, че всеки самолет на ден изпълнява между 3 и 4 задачи според това, с колко кашона лети и колко дълга му е задачата. В деня, когато нашата камера засне ваксинирането от въздуха, полетът продължи 2 часа и 49 минути, като бяха изминати 421 мили.

„Екипажът на самолета е от двама души – уточни Георгиева. – Аз пилотирам и следя маршрута, а един оператор, който седи отзад, зарежда машинката с ваксините и сменя кашони. В един кашон има 700 ваксини.“

За съжаление по този начин все още не може да се ваксинира срещу Африканската чума по свинете, тъй като към настоящия момент въпреки усилията на много изследователи по света няма открита ваксина, която да е одобрена. Затова държавата ще разчита отново на ловците да се справят с редуцирането на дивата свиня, единственото решение за справяне с Африканската чума към момента.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук