Наредба № 20 за развъдната дейност в овцевъдството

0

време за прочит: 5 минути

От 22.02.2019 г е в сила НАРЕДБА №20 ОТ 23 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ И ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА ЧИСТОПОРОДНИ ОВЦЕ И КОЗИ ЗА РАЗПЛОД и на практика това е официалния документ по които ще се водят мероприятията по селекцията при овцете и козите

Законът по животновъдство бе обсъден и приет, както се казва „по терлички“. Малко предложения, почти никаква активност от страна на Развъдните асоциации /разбира се имаше и изключение/, фирмите разпространяващи генетичен материал въобще не се появиха, науката  сякаш и нея я нямаше, все пак тя си осигури най-много места в Съвета по генетични ресурси.
ЗЖ трябваше да бъде променен, съгласно влезлият в сила РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/1012 НА ЕП И НА СЪВЕТА  относно зоотехнически и генеалогични условия за развъждане…. С някои от предложенията на този регламент, също сме ви запознавали. Вероятно, сега, след като започне прилагането на ЗЖ ще започне и неговата критика от страна изпълняващите. ИАСРЖ, като типична държавна структура си сложи правата в началото и края на процесите. Всъщност така е и по Регламента. За първи път в Европа, Развъдните организации ще бъдат проверявани обстойно от държавните структури. По-скоро въпросът е дали ИАСРЖ има  възможността да изпълни  многото задачи, които и поставя Закона и Наредбите. Ще  и бъде много трудно и дано да не се оплете, като в пате в кълчища, защото и без това сме изостанали, толкова много по селекцията. Не са празни приказки. Прочете, какво се обсъжда на сбирките на селекционерите по света и ще разберете къде са те – и къде ние. По репродукцията, хората вече правят ДНК анализ на ембриона, ние все още доказваме бащинство.

Съвсем нормално всеки Закон да бъде съпътстван и с Наредбите за изпълнението му.Всъщност  Наредба 20 не е променена кои знае колко. Имаме допълнение на чл.2-(7) (Изм. – ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството поддържа регистър на мъжките разплодни животни и регистър на развъдните стада от Националния генофонд, който ежегодно се актуализира по предложение на развъдните организации и се одобрява със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

(8) (Изм. – ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Министерство на земеделието, храните и горите изпраща на Европейската комисия и на официалните органи на държавите членки на Европейския съюз регистъра по чл. 31, ал. 1 от Закона за животновъдството (ЗЖ).

Всъщност съвсем безпредметно се натоварва ИАСРЖ с воденето на регистри, които нямат нищо общо с предназначението на агенцията да извършва контролни функции. Още повече, че разполага и с ограничен брои хора и липсата на унифициран софтуер за водене на регистрите. Все пак става дума вероятно за над 20 регистъра с над 300 000 бр животни.

Другото изменение е относно контрола на млечността в чл.5 6. (изм. – ДВ, бр. 16 от 2019 г.) допустимият интервал между две последователни контроли за определяне на показателя млечност е 70 дни при овцете и до 75 дни при козите; при наличие на карантина, изолация или възбрана в района, наложени от органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), допустимият интервал е до 100 дни при козите;

и новият чл.12 който съвсем правилно решава въпроса с производството на сперма –

Чл. 12. (Изм. – ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Искане за използване на кочове и пръчове по чл. 11, ал. 2могат да правят само центрове за изкуствено осеменяване, одобрени и регистрирани от БАБХ съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД).

Да пожелаем на овцевъди и козевъди да се запознаят добре с Наредбата и почнат да я изпълняват.
Колкото до ИАСРЖ не можем да им завидим.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [436.70 KB]

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук