Овче мляко – производство, цена

0

време за прочит: 2,5 минути

Някои ще кажат – пак за Испания пишат. Ами то се пише когато имаш информация.
Испанците публикуват всеки месец цени на продукция, цени на фуражи, помощи и субсидии.
За нас какво да пишем. Овцевъдите не винаги казват истинската за цената която им дават за млякото, няма месечна информация за производството на овче и козе мляко. Към това може да прибавим и биволското.

При това млечно затъмнение въобще не може да се правят анализи и прогнози. По стара рецепта, в края на годината в отчета за овчето мляко ще се появят 20 – 30 000 т овче мляко преработено в мандрите и още толкова виртуално получено и изразходвано мляко и ще отчетем по 70 кг от овца.
Испанците, обаче имат такава информация и съответно си правят анализите и изводите.

Производството на овче мляко в Испания продължава с възходяща тенденция през текущата финансова 2020 г., сочат данните, представени в доклада, озаглавен  изготвен от Испанския фонд за гарантиране на селското стопанство (FEGA ) и актуализиран до миналия март. Забележете и то през най-тежкия за Испания месец март, когато невидимата болест „превземаше” Испания.
Според тази официална статистика през третия месец на годината са произведени 52,25 милиона литра овче мляко, което показва увеличение с 2,7% в сравнение с 50,88 милиона, произведени през същия месец на миналата 2019 година. Това количество произведено мляко е два пъти повече от нашето годишно производство.

Цената на овчето мляко затвори първото тримесечие на тази година с цени значително по-високи от миналата година 2019. Според извадките, данните от задължителните декларации, събрани в доклада,  средната цена в Испания през март е 0. 763 евро за килограм, което означава значително увеличение с 10,7% в сравнение с 0.689 евро за кг. мляко в предходната година.

В двете основни автономни области  цените са ясно диференцирани, поради влиянието на Защитеното наименование за произход (ЗНП- Манчого сирене. Така в Кастилия и Леон цената остава 0.763 евро на кг. докато в Кастилия-Ла Манш е 0.798евро за кг

 От друга страна, най-високите цени се регистрират отново в региони с малко производство на овче мляко, какъвто е случаят с Каталония, с 0.1358 евро за кг.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук