АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Овче мляко – производство, цена

Някои ще кажат – пак за Испания пишат. Ами то се пише когато имаш информация.
Испанците публикуват всеки месец цени на продукция, цени на фуражи, помощи и субсидии.
За нас какво да пишем. Овцевъдите не винаги казват истинската за цената която им дават за млякото, няма месечна информация за производството на овче и козе мляко. Към това може да прибавим и биволското.

При това млечно затъмнение въобще не може да се правят анализи и прогнози. По стара рецепта, в края на годината в отчета за овчето мляко ще се появят 20 – 30 000 т овче мляко преработено в мандрите и още толкова виртуално получено и изразходвано мляко и ще отчетем по 70 кг от овца.
Испанците, обаче имат такава информация и съответно си правят анализите и изводите.


Идва и нашия ред

Публикуван е Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1746 на Комисията от 1 октомври 2019 г., който включва задължението за съобщаване на доставките на биологично сурово мляко, както и цената и съдържанието на мазнини и протеини. Въпреки, че това ново изискване е приложимо само за краве мляко, Министерството счита за интерес да го разшири и към овце и кози, за да има много полезна информация, по-специално за извършване на адекватен анализ и мониторинг на пазара на овче и козе мляко.

Как се получават средства при смърт на животни

Една Наредба за която се сещаме, когато ни умрат животните. Тогава виждаме някои от недостатъците и се сблъскваме с безмилостните членове и точки. При обсъждането на проекта за промени в Наредбата, активността не беше кой знае каква и дано законотворците този път да са си свършили добре работата, за да има по малко проблеми за фермери и администрация.  
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г. НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г.
В сила от 01.08.2006 г.

Производство мляко – първо тримесечие 2020 г

А сега в този анализ влиза млякото, което е минало през всички „стърги” – контрол от Модул мляко, контрол от млекопреработвателните предприятия, контрол от БАБХ,финансов контрол от всякъде. Накратко казано – „светъл” сектор. В тези количества преработено мляко, вероятно има и внесено такова, но количествата не са големи, така че, тези цифри ще ни говорят и какво произвеждат нашите фермери.
През първото тримесечие на 2020 г са произведени всичко 165 359 т мляко. Мляко, получено от крави, овце, кози и биволи. Това количество мляко е с 13 716 т в повече от същия период за миналата година.

Уругвайските “ножици” пристигнаха

Не случайно 250 уругвайски стригачи, заобиколиха короновируса и пристигнаха миналата сряда в Испания, за да острижат голям брой испански овце..
Започват от провинцията Замора в която се отглеждат около 550 000 млечни овце и като се добавят тези за месо броят им ще достигне 700 000 глави овце, на които стригачите ще трябва да премахнат вълната през следващите седмици.
Уругвайците откриха стрижбата в град Корезес и са демонстрирали способностите си, като всеки от тях е остригвал около 180 овце на ден. Всяка остригана овца им носи по няколко евро. Стригачите се наемат вече 18 години от една испанска компания, която отчита, че тази година заради обстановката вече имат закъснение за стригане със 150 000 овце по малко от миналата година.

КУ-ТРЕСКА (Q-FEVER)

Възприемчиви животни: бозайници, птици, влечуги и членестоноги. Говеда, овце и кози са основните резервоари на C. burnetii. Инфекцията е забелязана при голямо разнообразие от други домашни животни, включително кучета, котки, зайци, коне, прасета, камили, биволи, гризачи и някои птици, които могат да предадат инфекцията на хората, без да показват признаци на заболяване. Ваксинирането намалява отделянето на организми в млякото. Говеда, овце и кози са основните резервоари на C. burnetii. Ку-треската е професионално заболяване на персонала в животновъдните обекти, земеделските производители и лабораториите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук