Испанските овцевъди предлагат

време за прочит: 2 минути

Както ние си имаме Съвет по животновъдство, така и другите страни от ЕС имат подобен орган. Както и при нас, така и в Испания, фермерите могат да говорят и предлагат на този съвет. Интересно е за нас, какво предлагат испанските колеги, може да имаме полза от това.
Интересното е, че не искат пари, както в повечето случаи искаме ние.

 Запознаваме ви с предложенията  на един испанец-овцевъд, врял и кипял в бизнеса с овцете

Кризата породена от  затварянето на ресторантите поради коронавирусът породи безпрецедентен спад в продажбите  на агнета, / става дума за продажба на 6-7 милиона агнета/. Всички спряха да купуват. Овчарите спряха да продават. Пазарите са празни, защото няма кой да купува.

 От 15 май агнешкото няма цена, няма продажби.

За да облекчи тази ситуация, организациите поискаха от Министерството на земеделието помощ за сектора и изглежда, че овцете ще бъдат сред приоритетните сектори. Считам обаче, че е необходимо да се повлияе на неотложността на мерките за да се възстанови цената до нива, не по-ниски от тези от предходните години през пролетта.

Първоначално виждам тези три точки като приоритетни:

  1. Първата мярка е Европейския съюз да въведе помощ за частно съхранение за замразяване, предвидено в ситуации на дълбоки пазарни кризи като тази. Само с този механизъм може да се освободи целият пазар на агнета и ярета. Замразените агнета ще се продадат месеци по-късно с риск от загуба за овчарите, но това ще избегне по-големи злини от падането на цените, които ще убият сектора на овцевъдството.

Наясно съм, че Министерството на земеделието вече е поискало тази линия от Брюксел, но предвид характеристиките на нашия сектор, с агнешко месо и агнета, неподходящи за преминаване на определени тегла, и яде и харчи всеки ден, решението на Комисията трябва да бъде спешно, с нисък риск да бъде неефективено.

       2.Втората мярка, която би облекчила доставките, е помощната.  Оставянето на по-висок процент  разплодни  животни  би позволило на стадата да се подмладят, някои вече са на възраст с перспективата да изчезнат поради ниската рентабилност . Стареенето на стада е ухапване, защото по-старите животни произвеждат много по-малко и имат много повече  здравословни проблеми от по-младите. Подкрепяйки попълването в много стопанства, бихме направили проблем частично решен.

Европейският съюз би могъл също да подкрепи тази втора линия, която първоначално не се смята за частна складова база, а по-скоро разчита на регламент 221, както вече направи, за да помогне на ирландските производители на говеждо месо с падането на цените миналата година и заплахата от Brexit,- безвъзмездни средства, които бяха свързани с демонстрирането на някакъв ангажимент за опазване на околната среда,

3.Третата мярка е насърчаване. Сега, когато имате време да готвите и мрежите ви позволяват да се учите лесно, можете да насърчите консумацията на тези продукти у дома.

Но това най-вече трябва да се съсредоточи върху активирането на голяма комуникационна кампания за консумация на агнешко месо, когато се върнем към нормална дейност, с послание, приспособено към момента.  Секторът като цяло, включително търговският, агропромишленият, дистрибуционният и търговията на дребно, трябва да бъдат включени в този важен и спешен план, за да спасим основен сектор за много от нашите села, за нашия природен пейзаж и за икономиката на хиляди семейства. , предимно автономни, които живеят пряко и косвено от овцете. И със своето оцеляване спасява преработващата промишленост, без която модернизацията за потребителите не би била възможна.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук