Производство мляко – първо тримесечие 2020 г

0

време за прочит: 3 минути

В материала:

Производство мляко – март 2020 г

ви запознахме с преработката на мляко от нашите млекопреработвателни предприятия.

А сега в този анализ влиза млякото, което е минало през всички „стърги” – контрол от Модул мляко, контрол от млекопреработвателните предприятия, контрол от БАБХ,финансов контрол от всякъде. Накратко казано – „светъл” сектор. В тези количества преработено мляко, вероятно има и внесено такова, но количествата не са големи, така че, тези цифри ще ни говорят и какво произвеждат нашите фермери.

През първото тримесечие на 2020 г са произведени всичко 165 359 т мляко. Мляко, получено от крави, овце, кози и биволи. Това количество мляко е с 13 716 т в повече от същия период за миналата година.

Кравето мляко е 161 750 т и е в повече от 2019 г с 13 241 т. Определено засега, това си е един малък успех за нашето млечно говедовъдство. Посоченото добито мляко е произведено от 215 000 млечни крави, докато произведеното мляко през 2019 г е получено от 234 000 крави.
Или с други думи, с по-малко крави произвеждаме повече мляко.

Не така стоят нещата при останалите три вида животни – биволи, овце и кози. За тримесечието от тях е произведено всичко 3609 т мляко. Миналата година за същия период е произведено 3134 т мляко. Въпреки, че се бележи ръст на производството за периода, добитите количества мляко са повече от скромни. Все пак отглеждаме близо милион млечни овце, над 11 000 биволици и близо 200 000 бр. кози.
Не са малко животни нали. Но на фона на тези 3609 т мляко, сме си направо лилипути. Това мляко трябва да се дава само от биволиците. Нека да предупредим нашите читатели, че знаем, че доилната кампания през обсъжданите месеци в много ферми не е била дори започнала през март.

Производството на млечни продукти е в зависимост от преработеното мляко. За тримесечието е приготвено 18 456 т сирене от краве мляко, или с 18% повече от миналата година. Заквасените млека са 40123 т, толкова колкото и миналата година – 40 229 т

Какви са тенденциите за следващите месеци. В началото на март, цялата страна влезе в карантина срещу коронавируса. Нарушиха се много социални, професионални, междуведомствени и международни връзки, което даде големи отражение в работата на фермерите и предприятията. Наруши се се досегашния баланс – стока, преработвател, търговец, потребител. Вероятно, още през април ще имаме негативни резултати по отношение на производството. В зависимост от днешната ситуация, какво може да се очаква и какви изводи могат да се направят:

Изводи:
– Все повече се доближаваме до гръцкия и европейския модел – намаление на така наречените млечни крави и в същото време увеличаване на производството. Също така отпадането на малки ферми.
– За първите месеца производството е по-добро в сравнение с миналата година
– Намаление на изкупните цени на суровото мляко
– Увеличение цените на фуражите, консумативите и дезинфектантите

Какво ни очаква:
– Картинката никак не е хубава, но затова са тези анализи за да се вземат предварително мерки.
– На първо място е климата. Определено в някои райони, поради неподходящите климатични условия, ще се върнем до средни добиви отпреди социализма.
– Има вероятност сламата да стане по-скъпа и от люцерната, защото няма да има количества.
– Пасищата също бързо ще се изчерпат и колкото и да не са качествени, допринасяха за нещо при кризисни ситуации.
– Цената на млякото би трябвало да се запази на сегашно равнище. Това е минимума, при който нашите фермери могат да се съхранят.
– Голям проблем за говедовъдството ще са високите температури. Може да се каже, че лятото почна, щом вече имаме фиксирани температури над 30 градуса. Топлинният стрес при кравите започва при температура над 25 градуса.
– Вероятно ще има напрежение по отношение на вносните млека. При всички случаи това ще се случи след приемането на мярката за намаление на доставките мляко в Европа.

Дано гореказаното да не се случи, но фермерите трябва да бъдат готови за това. След няколкото неща, които издействаха – ограничаване вноса на агнета, реализирането на млечни продукти по програмите, постановление 70 – от което също чакаме положителен резултат, организациите трябва да продължат да търсят инструменти за подобряване на ситуацията и излизане от кризата.

Овцевъд § Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук