Гражданска позиция: Трябва ли само да искаме. Кога ще даваме

време за прочит: 2 минути

Получихме писмо с гражданската позиция на наш читател. Поместваме без съкращения и цензура.

В медиите, няма ден в които да не се съобщава за раздадени субсидии на фермерите, за даден де минимис, за все нови и нови мерки които  подпомагат фермерите. В крайна сметка обществото не се интерисува толкова от тезе пари, обществото се интерисува да купува качествени и с липсващи вредни вещества хранителни продукти. Продукти на достъпни за джоба на българина  цени. Фермерите свикнаха само да искат,да поставят условия и да се изкарват най големите мъченици. Министерството се мъчи всячески да им угоди. Всичко това е нормално, ако фермерите ни заливаха с продукция. Няма такова нещо. В отчетите все пишим,че задоволяването с родно производство е 30 или 40% за много продукти. И сега идва интересното. Няколко от лидерите на организицаиите на производителите заявяват,че имае 60- или 80 % сив сектор. С други думи задоволяваме се не лошо, но къде и как отива тази продукция никои не знае, или пък знае.

Стана така,че всички чакат на гюме да вземат нещо. Стигнахме до там,че министерството,вероятно иска да помогне на фермерите относно направените разходи за дезинфекция и направи една анонимна анкета. Правилно, искат да разберат големи ли са разходите, трябва ли да се помогне материално, въобще всякакви варианти за подпомагане. И знаете ли колко фермери отговориха на анкетата. Само в млечен сектор, където дезинфекциите са най задължителни има над 18 000 стопанства, над 3000 участват в модул мляко, където дезинфекцията е номер едно. Има попълнени  само няколко анкетни карти. Това показва,че тези хора не се нуждаят от помощи  или въобще не са дезинфекцирали или си викат сега ще креснем и те ще ни дадат.

Уважаеми Господа Фермери, задуха нов вятър. ЕК обсъжда нов начин за разпределение на субсидиите. Произвеждаш получаваш. Имаш животни или номера , а нямаш продукция духаш супата. Само не казваите колко е трудно, денонщен труд и т.н. Тези дето слугуват в чужбина да не мислите ,че си въртят синджирчето или тезе които са по фабриките. Какво ще кажете за тези 200 000 – 300 000 безрбатони, вие има поне какво да ядете.

Гражданска позиция на един българин

1 КОМЕНТАР

  1. Малка корекция – във въпросната анкета въпроса беше колко са ни са вдигнали разходите за дезинфекция??!!, а ние, фермерите, които си дезинфекцираме, не само, когато има пандемия, какво да пишем :)?? Има, няма пандемия разхода за дезинфекция си върви!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук